недеља, 22. април 2018.

U LATICAMA JE SPAS! Kako da ružama izlečite teške bolesti

Ruža Ruže  
Drevni lekari lečili su ružinom vodom mnoga oboljenja, kao što su, na primer, nervno rastrojstvo ili oboljenja pluća. Kod tuberkuloze primenjivali su inhalaciju ili udisanje mirisa iz buketa ruža. Kada bi oboleli srce ili bubrezi, napajali su se ekstraktima iz latica ruža. A nama, šta je nama danas činiti?
Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje, koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih ruža. Utvrđeno je da je za jednu bočicu od 5 ml sadržaja potrebno prikupiti čak dvanaest hiljada cvetova ruže, što ga čini i veoma skupim preparatom.

Za proizvodnju ružinog ulja koriste se dve sorte ruža: Rosa Damascena i Rosa centifolia. Naši susedi Bugari svojevremeno su bili najveći uzgajivači ruža i proizvođači ružinog ulja. U gradu Kazanlaku podignut je svojevrsni muzej u čast ruže zvani "Rozarijum", u kome je prikazana istorija proizvodnje ružinog ulja.

Mnogobrojna su lekovita svojstva ružinog ulja, jednog od najsvestranijih baznih ulja. Ono poboljšava rad endokrinih žlezda, uklanja sklerotične promene, obnavlja i podmlađuje ćelije, normalizuje rad gastrointestinalnog trakta, isceljuje oštećene sluznice, uklanja spazme krvnih sudova mozga. Jača srčani mišić i jetru, bori se sa disbakteriozom, ublažava nesanicu, depresiju, anksioznost, moćan je afrodizijak, reguliše nepravilne menstruacije, jača desni i koren dlake. Važno je napomenuti da se ono uvek koristi u razređenom obliku i kontraindikovano je kod trudnica.

U hemijskom pogledu, u laticama ruža nalazimo vitamin C, karotin, vitamine iz grupe B, vitamin K, značajan u hematopoezi. Pored toga, u laticama ima i kalcijuma (povećava otpornost prema infekcijama), kalijuma (neophodan za normalan rad srčanog aparata), bakra (učestvuje u procesima hematopoeze), joda (blagotvorno deluje na rad štitne žlezde), mnogo gvožđa (neophodan za stvaranje hemoglobina), magnezijuma (odličan dilatator krvnih sudova) i spazmolitika, kao i selena (važan antioksidans, aktivno se bori protiv slobodnih radikala i procesa starenja ćelija).


Kako se lečiti?

Interesantno je da kada se nađu u ekstraktima ružinih latica, štetni mikroorganizmi budu uništeni u roku od pet minuta, što je bila osnovna ideja u lečenju različitih oboljenja kože. Vodeni ekstrakti i kreme, pripremljeni od ružinih latica uz dodatak ružinog ulja, odstranjuju manje inflamatorne promene na koži, iritacije, perutanje i ljuštenje kože. Kod drugih inflamatornih procesa u usnoj duplji, na primer, a pre svega kod stomatitisa i parodontopatije, mnogo je efikasnije primeniti prašak od osušenih cvetova ruže pomešan sa domaćim livadskim ili bagremovim medom. Ovakvu mešavinu treba utrljavati na upaljene desni. Ukoliko udahnemo prijatnu aromu svežih latica ruže ili njenog eteričnog ulja, umnogome ćemo smanjiti migrenozni napad, nesvesticu, mučninu u želucu ili iznenadnu slabost.

Utvrđeno je da je prevashodno sredstvo u lečenju nervnih bolesti - kupka od ružinih latica. Ona tonizira organizam, otklanja umor i uznemirenost, jača srce, čisti kožu.

Recept:

Pola čaše ružinih latica preliti sa dva litra ključale vode, poklopiti i ostaviti poklopljeno da odstoji dvadeset minuta, kako lekovito eterično ulje ne bi isparilo, pa ekstrakt zajedno sa laticama izručiti u pripremljenu kupku.

Kod reumatizma naročito pomažu tople nožne kupke sa ružinom vodom. Kod radikulitisa dobro je primeniti komprese sa vrućom ružinom vodom, stavljajući ih na slabinsko-trtičnu regiju tela. Kod prehlada treba tokom noći uvoditi u nozdrve tampone umočene u toplu ružinu vodu. Kod snažnih vertiginoznih pojava, na potiljak se prislanja krpa ili peškir prethodno nakvašen u prohladnoj ružinoj vodi.

Za unutrašnju upotrebu

Čaj od ružinih latica (čajnu kašiku osušenih latica preliti sa čašom ključale vode) piti kod prehlade, faringitisa, bronhitisa, kod različitih neuroza, kod uznemirenosti. Odvar od latica ruža najbolje je sredstvo u vreme zimskog perioda, kod prehlada i gripa, tuberkuloze pluća, avitaminoza. Priprema se na sledeći način: Latice iseckati na tanje komadiće i pomešati sa nerafinisanim šećerom u razmeri pola kilograma šećera na pola kilograma latica i ostaviti da odstoji u toku dva naredna dana. Za pripremu sirupa: Na kilogram nerafinisanog žutog šećera dodati sok od pola limuna i čašu vode. Zatim u sirup staviti smešu latica sa nerafinisanim šećerom i kuvati sve dotle dok se latice dobro ne razmekšaju. Pri degustaciji latice ne bi trebalo da škripe pod zubima.

Ružino ulje kod prehlade i gripa

Sakupite ružine latice kroz dva do tri dana od formiranja pupoljaka i njihovog otvaranja. U njima će tada biti maksimalna koncentracija eteričnog ulja. Dno posude, zapremine jednog litra, pokriti sa nerafinisanim žutim šećerom u debljini od jedan centimetar i još pet centimetara sa ružinim laticama. Sve dobro pritisnuti nekim čvršćim poklopcem, presom. U sadržaj dodati još jedan sloj nerafinisanog šećera, kako bi izolovao latice od prisustva vazduha, i sve ponovo pritisnuti. Posudu poklopiti poklopcem i ostaviti na tamnom mestu, dva do tri meseca. Nerafinisan šećer će, pri tom, izvući vlagu iz ružinih latica, a njeno mesto zauzeće lekovito ružino eterično ulje. Na kraju, gotov lek biće u vidu guste mase prijatnog mirisa. Ako ste se dobro prehladili, ili vas je ščepao grip, uzmite dve do tri čajne kašike pripremljene mase na čašu ključale vode i dobro promešajte. Pripremljen lek naročito dobro pomaže kod tegoba u grlu, kod povišene telesne temperature, upale krajnika. Ovo lekovito sredstvo naročito vole deca. Istim rastvorom dobro je ispirati grlo.

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.