субота, 3. фебруар 2018.

Džem od lavande

  

Jesen je već na izmaku, nebo je sve tamnije i tamnije, a lagana garderoba je odavno spakovana u ormarima. Ljudi se polako okreću prašnjavim policama, ostavama i iskorištavanju namirnica zaostalih iz ljeta i uživanju u svemu lijepom što jesen donosi. Jedna od lijepih stvari vezanih za jesen je priprema džemova i marmelada. Pogotovo onih zdravih i nesvakidašnjeg okusa.
 

Piše: Adnan Učambarlić
Poseban i zaista originalan hit su džemovi i marmelade sa lavandom. One iskorištavaju najbolje od ljeta i jeseni. Zdravo i ukusno voće i veličanstvena aroma lavande mogu vam znatno uljepšati hladne dane, a ukoliko se odlučite da napravite vlastiti džem i to iskombinujete sa nekim zanimljivim teglicama, ispast ćete i više nego originalni i kreativni pred porodicom i prijateljima. Naravno, u gotovo svakom većem supermarketu možete naići na neki džem sa lavandom, ali to jednostavno nije to.
Da bismo što bolje shvatili kako ova biljka najobičniji džem pretvara u savršenstvo okusa, moramo se prvo pobliže upoznati s njom. Lavanda potiče i sadi se u cijelom mediteranskom području, posebno Francuskoj i Španiji, a ima je čak i u Engleskoj. Nama najbliže mjesto poznato po lavandi i njenoj proizvodnji je hrvatski otok Hvar.
Šta je lavanda

Lavanda (lat. Lavandula angustifolia) može narasti i do pola metra visine i ima roza-plave cvjetove.Visoka je i razgranata trajna biljka, gusto obrasla sjedećim listovima koji su na rubu zavrnuti prema dole, tamni na naličju, a svjetliji odozgo.
Lavanda je posuta dlačicama, pa se cijela biljka naizgled čini kao da je sive boje. Oko vrha stabiljke poredani su modri cvjetovi, koji su i najbitniji u pripremi marmelada i džemova.
Zbog njenog lijepog izgleda, lavandu često nazivaju “ljepoticom u plavoj odori”. Pretpostavlja se da je riječ lavanda izvedenica od latinske riječi lavare koja znači prati, budući da su stari Rimljani imali naviku svoje kupke obogaćivati lavandom. U 12. stoljeću Hildegarda iz Bingena u knjizi “Causae et curae” spominje lavandu na popisu biljaka kojima se aromatizira vino.
Danas postoji više od 30 podvrsta i hibrida ove plemenite biljke sa raznim bojama cvjetova, prilagođenih različitim upotrebama.
Savršeni dodatak džemu i marmeladi

Lavandu odlikuje slatkasti, cvjetni okus sa osvježavajućom citrusnom notom. Aromatičnog je mirisa i okusa. U ishrani se koristi lavandin list i cvijet, i to u svježem ili suhom obliku. Uglavnom se koristi kao dodatak salatama, juhama i džemovima. Najpopularnija je u desertima i aromatiziranim napicima, a cvjetovi se mogu i ušećeriti.
Lavanda transformiše obični džem u romantični i veoma zdravi specijalitet. Njegov izvrsni, cvjetni doživljaj okusa ne smije se propustiti. Naizgled obični džem širi erotični miris te samo jedan udah mami i zalogaj za zalogajem.
Kao što smo već spomenuli, džem od lavande, u kombinacijama sa različitim voćem može se pronaći u gotovo svim velikim supermarketima, a cijene se kreću od četiri KM pa naviše, ovisno od veličine pakovanja ili proizvođača. Mi vam, ipak, savjetujemo da ga probate napraviti sami. Nećete se pokajati.
 

Marmelada od breskvi i lavande

Sastojci: 1,2 kg breskvi bez košpica, 450 g šećera, 2 dl vode, kašičica isitnjenih cvjetova lavande

Priprema: Breskve izrezane na kockice stavite u šerpu, prelijte vodom i kuhajte 10 do15 minuta, dok se ne počnu raspadati. Sklonite sa vatre, izmiksajte, vratite, dodajte šećer i lavandu te kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (po potrebi povremeno skidajte pjenu). Vrelu marmeladu uspite u sterilizirane tegle i zatvorite. Čuvajte na hladnom.
Džem od krušaka i lavande

Sastojci: 1 kg krušaka, 500 g bijelog šećera, 2 štapića vanilije prerezana na pola, 2 kašičice cvjetova lavande

Priprema: Kruške ogulite, izvadite im sredinu te pola sameljite, a pola isjeckajte na komadiće.
Pripremljene kruške i sve ostale sastojke stavite u posudu i kuhajte skidajući pjenu koja se pojavljuje na vrhu sve do željene gustoće.
Izlijte u sterilizirane tegle.

Džem od malina i lavande

Sastojci: 1.5 šolje malina, 1 hurma, 1 kašika svježeg soka od limuna, 1,5 kašičica lavande

Priorema: U blenderu ili multipraktiku izmiješajte i usitnite maline, hurmu, sok od limuna i lavandu
Uspite u teglu i stavite u hladnjak.

Tekst u celosti preuzet sa Gusto.ba

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.