среда, 7. фебруар 2018.

Dve revolucije na Sretenje

Jedan mali narod sa Balkana pojavio se niotkuda i vrlo brzo stvorio modernu državu. Hajduci postali vojna sila. Moderan ustav 1835. iznenadio celu Evropu. Stalno u „vanrednom stanju“

Резултат слика за sretenjski ustav

SRETENJE je od 2001. državni praznik U Srbiji, ali još vlada dilema šta se tog dana obeležava: da li početak Prvog srpskog ustanka iz 1804. ili donošenje Sretenjskog ustava 1835. Istoričari objašnjavaju da praznovanje Sretenja treba da podseti na ceo period od februara 1804. do 1835, koji svetska nauka priznaje kao „srpsku revoluciju“.

Tokom tih burnih godina, jedan mali narod pojavio se niotkuda na svetskoj pozornici i munjevito, bukvalno ni iz čega, stvorio državu.
Srpska revolucija počela je na Sretenje 1804, kad su se, posle masovne seče knezova, Srbi okupili u Orašcu i zapalili han turskih janičara. Proglašen je ustanak i za vožda je izvikan Karađorđe. On nameće surovu strategiju „ko nije s nama, on je protiv nas“ i u sukob uključuje ceo narod.
U prvi mah, ustanak je imao karakter socijalne revolucije, pobune naroda protiv janičara koji su uzurpirali carsku vlast u Beogradskom pašaluku i ukinuli knežinske i seoske samouprave koje je Srbima garantovala Porta.
- Međutim, s prvim vojničkim pobedama rasla je i svest o obnovi nezavisne srpske države, na temelju dostignuća iz vremena slavnih Nemanjića. Sve to je izvanredno i veoma objektivno objasnio nemački istoričar Leopold Ranke u svojoj „Istoriji srpske revolucije“ - kaže dr Miroslav Svirčević iz Balkanološkog instituta SANU.
VOŽD I OPOZICIJA VOŽD Karađorđe vrlo brzo uočava i ulogu guslara kao „medijskih radnika“ i pomoću njih stvara kulta ličnosti - kaže dr Ljubinković. S druge strane, tvrdoglava opozicija usred rata često odbija da sluša komandanta, a neprestano je razdiru unutrašnji sukobi. Tipičan primer za to je junačka pogibija Stevana Sinđelića. U pesmama se ne pominje da su ga na cedilu ostavile vojvode iz susednih šančeva na Čegru. Nisu hteli da narede svojim vojnicima da mu priteknu u pomoć, jer su bili u zavadi.
Istoričari naglašavaju da 1804. Karađorđe nije bio ni jedini ni najvažniji vođa.
- Osnovna odlika Prvog srpskog ustanka su više pobunjeničkih centara - ističe dr Svirčević. - Jedan je bio u Šumadiji, na čijem je čelu bio Karađorđe sa Mladenom Milovanovićem i Milojem Petrovićem Trnavcem. Drugi je bio u Valjevskoj nahiji, gde je ustanike predvodio Jakov Nenadović sa sinovcem protom Matejom. Treći centar nalazio se istočno od Morave, gde su rukovodili Milenko Stojković i Petar Teodorović Dobrnjac.
Ustaničke vođe nisu bili isključivo knezovi koji „nisu bili radi kavzi“, jer su ratni događaji zahtevali vođe drugačijeg kova.
- U centar ustaničkih zbivanja izbili su odvažni ljudi - kaže dr Svirčević. - U sastavu novog starešinskog sloja, pored knezova, bili su i trgovci, popovi i arhimandriti, hajduci, buljubaše i pripadnici raspuštenog Mihaljevićevog frajkora iz austrijsko-turskog rata, kao i razni avanturisti, pretežno Srbi iz Austrije, ali je i iz drugih sandžaka osmanske države.
Na iznenađenje cele Evrope srpska odmazda koja je ličila na hajdučiju brzo je prerasla u pravi rat, u kome hajduci prerastaju u vojnu silu koja devet godina nanosi poraze regularnim trupama Osmanskog carstva.
- Narod koji je do 1804. živeo u potpunom feudalnom mraku, bez ijedne institucije, munjevito formira vojsku čije su pobede omogućile stvaranje vlade - Sovjeta, ministarstava i sudova - kaže Branko Bogdanović, stručnjak za vojnu istoriju. - Srbija već 1809. dobija zakon koji reguliše pitanje vojne obaveze, a u pogledu naoružanja i obuke svrstava se u red srednje razvijenih evropskih zemalja.
Srpska sila nije uterivala strah u kosti samo Turcima već i Srbima, čije su vojvode svaki čas bile u sukobu, a pravdu su često delile sabljom i kuburom.
- Ustanička država, po svedočenju savremnika, odmah je pokazala mane koje nas „krase“ i danas - kaže prof. dr Nenad Ljubinković. - Samovolja knezova izazivala je unutrašnju nestabilnost i stvarala velike probleme u međunarodnim odnosima. Srbi se vrlo brzo dele na „nemačkare“ i „rusoljube“. Nudili smo se različitim carstvima istovremeno i nasedali svakom lepom obećanju. Ustanak je u suštini propao zbog nesposobnosti ustaničkih vođa da procene međunarodnu situaciju i prihvate više povoljnih ponuda za mir.
Najvažniji srpski saveznik Rusija je 1812. u Bukureštu zaključila mirovni ugovor s Osmanskim carstvom da bi se spremila za odbrambeni rat protiv Napoleona, a Srbija je nastavila rat.

- Ruska vojska povukla se iz Srbije i privremeno odložila rešavanje istočnog pitanja - podseća dr Svirčević. - Srbija se tada nije mogla osloniti na Austriju, kojoj je bilo do dobrosusedskih odnosa sa Portom. Pogotovo nije mogla računati na Francusku, koja je nameravala da uništi srpskog pokrovitelja - Rusiju. Karađorđe je tada shvatio da je tokom ustanka načinjeno niz grešaka u diplomatiji, ali je tada bilo kasno za ispravke.
Sagovornici „Novosti“ se slažu u konstataciji da je knjaz Miloš bio neuporedivo veštiji političar, koji je uz minimalne žrtve i razaranja u Drugom srpskom ustanku, dobio ustupke koji su doveli do obnove državnosti Srbije. Međutim, zbog njegove autokratske vladavine, na Sretenje 1835. Srbi su po drugi put iznenadili Evropu donošenjem ustava koji za to doba bio više nego demokratski.
On u Srbiji, još uvek autonomnoj kneževini u okviru Osmanske imperije, promoviše srpski kao službeni jezik, deklariše neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, zabranjuje kuluk i proglašava slobodu raspolaganja zemljom. Sretenjski ustav je slobodoumnošću šokirao tursku, austrijsku i rusku imperiju, koje su jednoglasno zahtevale da ovaj akt bude hitno ukinut.
Iako kratkog veka, ovaj ustav je ostao simbol srpskog prkosa i slobodarstva, osobina zahvaljujući kojima smo dobili državu.
- Suočeni sa brojnim teškoćama, Srbi u Osmanskoj imperiji su bili prinuđeni da stalno žive u nekoj vrsti „vanrednog stanja“ - smatra dr Miroslav Svirčević. - Samo takvo ljudstvo - osetljivo na svoj položaj, nenaviknuto na sistematsku državnu upravu, prilično nedisciplinovano, sa surovom gorštačkom naravi, s avanturističkim nagonom, s mnogo vrele hajdučke krvi u žilama, moglo je podariti u osvit 19. veka ustaničkim vođima Karađorđu i Milošu vojsku koja im je bila potrebna za oslobađanje Srbije. 


* * * * * * * *
HRONOLOGIJA (prema prof. dr Momčilu Pavloviću)
1804. GODINA
* 4-10. februar - Seča knezova, ubijeno oko 150 srpskih prvaka
* 14. februar - Skupština u Orašcu izvikala Karađorđa za vođu ustanika
* 3. avgust - pregovori sa Bećir-pašom. Pogubljena četvorica dahija
1805. GODINA
* 18-20. avgust - Prvi sukob ustanika i turske regularne vojske na Ivankovcu. Težak poraz Turaka
* 27. avgust - U Borku održana skupština na kojoj je osnovan Sinod, prva ustanička vlada
1806. GODINA
* 21. mart - sultan Selim III objavio ustanicima rat i pozvao vojsku u džihad (sveti rat)
* 13. avgust - U bici na Mišaru ustanici porazili dvostruko brojnije turske trupe
* novembar - Skupština ustanika u Smederevu prihvatila Portin mirovni predlog
1807. GODINA
* 8. januar - zauzeta beogradska tvrđava i oslobođen Beograd
* 23. januar - komandant ruske vojske pozvao Srbe da odbace Portin mirovni predlog
1808. GODINA
* 30. maj - Austrija od ustanika zahteva upravu nad gradovima koji leže uz Savu i Dunav
* 13. septembar - U Beogradu otvorena Velika škola
* 18/19. decembar - Skupština u Beogradu donela ustavni akt kojim su ograničena prava vožda
1809. GODINA
* Kraj januara - Huršid-paša predložio Krađorđu separatni mir. Karađorđe odbio
* 2. april - Nastavak rata Rusija-Turska. Posle 18 meseci zpočeli sukobi Srba i Turaka
* 27/28. avgust - Ruski izaslanik Rodofinikin pobegao u Pančevo. Karađorđe se nudi Austriji i Francuskoj
1810. GODINA
* januar - srpska delegacija u Parizu traži priznanje Srbije
* 4. februar - Grof Meternih predložio caru da se u Srbiji uspostavi mir
1811. GODINA
* 19-25. januar - Uspostavljena vlada (popečiteljstvo) od šest popečitelja (ministara) i Veliki zemaljski sud
1812. GODINA
* 28. maj - Rusija i Turska u Bukureštu zaključile mir. Mirovnim ugovorom Srbija vraćena pod suverenitet Porte
1813. GODINA
* 3. jul - Karađorđu uručeno pismo Huršid-paše, koji od Srba traži bezuslovnu predaju
* 4. jul - Karađorđe uz saglasnost Sovjeta poziva narod na odsudnu bitku
* 3. oktobar Karađorđe napušta Srbiju. U Austriju pobeglo više od 100.000 srpskih izbeglica
* 5. oktobar - Turci ponovo zauzeli Beograd

izvor Novosti.rs
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.