субота, 16. децембар 2017.

Срећан празник Свете великомученице Варваре! Срећна слава, на многаја љета!

СВЕТА ВЕЛИКОМУЧЕНИЦА ВАРВАРА

Света великомученица Варвара рођена је у граду Илиопољу мисирском у незнабожачкој породици пребогатог и знаменитог Диоскора. Варвара је била изузетно лепа и мудра девојка и отац је, у жељи да је сачува, затворио у кулу свога дворца окружену богатством, удобностима и слушкињама.
У тој усамљености Варвара је својим блиставим умом досегла до сазнања о Творцу и Господу иако је нико није имао томе поучити. Када је једном успела да побегне из куле, Божјим промислом срела је неке хришћанке од којих је сазнала оно што је и сама наслућивала. Вратила се у кулу и у свом купатилу просекла и трећи прозор као симбол Свете Тројице, а прстом, као гвожђем издубила крст у каменом зиду. Из њене стопе на поду купатила прокључао је извор живе воде која је лечила многе болести.
Када је све ово сазнао сурови отац, пријавио је ћерку начелнику Мартијану. Бацили су је у тамницу и мучили је заједно са још једном хришћанком – Јулијанијом. Одсекли су им груди и за поругу водили их по граду. На крају, Варвару је заклао рођени отац, а Јулијанију војници. Одмах потом, ударио је гром у Циоскорову кућу и убио и њега и Мартијана.
Света Варвара скончала је 306. године, а њене чудотворне мошти налазе се у Кијеву.
    
 
Молитва светој великомученици ВАРВАРИ
О, света и свехвална великомученице Варваро! Сабрани су данас у храму твом божанственом људи, да би се моштима твојим поклонили и са љубављу их целивали: страдања, пак, твоја мученичка и у њима самог Страстоположника Христа, Који ти је дао не само у Њега да верујеш већ и да Њега ради пострадаш, похвалама величамо, и молимо те, поуздана заступнице наших жеља: моли се са нама и за нас Богу Који се може умилостивити ради милосрђа Свога, да милостиво услиши и нас, који преклињемо за његову доброту и да нам не одузме молитве нужне за живот и спасење, да дарује хришћански крај животу нашем, да се без болести и у миру причестимо Божанственим тајнама, и да свима онима којима је на сваком месту у свакој жалости и свакој околности потребна Његова човекољубива помоћ дарује Своју велику милост, да би благодаћу Божјом и твојим топлим заступништвом, увек били здрави телом и душом и славили Дивног у Светима Својим Бога Израиљевог, Који никада своју помоћ не удаљује од нас, увек, сада, стално и у векове векова. Амин.
 
Кондак Варвари, глас 4.

Побожно певајући Светој Тројици, следила си Бога, мученице, уништивши идолске светиње. Страдајући, усред подвига, Варваро храбра, мучитељевих претњи се ниси уплашила, него си непрекидно клицала велегласно: Поштујем Свету Тројицу, Једино Божанство!

Тропар Варвари, глас 8.

Поштујемо Свету Варвару, јер демонске замке разруши и као птица се избави од њих, помоћу оружја Крста, свеславна.
 
 
 Радуј се, Варвара, прекрасна невесто Христова!
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.