четвртак, 2. новембар 2017.

"Da, apsolutno si u pravu"

Picture  



​"Da, apsolutno si u pravu" rekla je žena svom mužu. Koji joj je vikao da je ružna, debela, loša majka i žalio što nije poslušao majku, koja ga je upozoravala!  
 
To je i ranije govorio u bijesu, dosta često. A žena je vrištala i osporavala. Poricala očigledne činjenice. A sada se sama složila sa činjenicama. Da, tako je. Stara je, debela, ružna. I on se loše oženio. To mu je velika greška. Ona je kriva za sve. I traži oproštaj za sve.
Poslije ovih tihih riječi, žena je počela da gleda TV. Muž je ućutao i uplašio se. Nije znao šta sada da radi. Shvatio je da je prevršio mjeru. Rekao je ženi da može popraviti nešto, da se promijeni na bolje, smrša, zahtijeva više od djece - žena je slušala i klimala glavom. Saglašavajući se. 
Nije rekla ni jednu riječ; ništa nije čula, što nije čula ranije! Skandal je zamro, djeca su došla iz škole - već su bili veliki. U kući je bilo tiho. Mirno. Kao u grrobu. Jer kada se čovjek složi sa time da je beskorisan i ružan, svađa se završila. I odnos se takođe završava. To je sve. 

Uzalud je muž govorio da ishitrio, da nije to želio da kaže, nije tako mislio - žena je samo klimala glavom i rekla da se u potpunosti slaže. U pravu je. Treba da se oženi sa nekom drugom ženom, ona nije protiv, ona je sama kriva. 

Život se pretvorio u noćnu moru. Jer kada čovjek prizna sve optužbe, odnos se završava. Kada prestaje da se brani, bori, odgovara, konflikta više nema. Ali i osjećanja nestaju. Ravnopravni odnosi se završavaju. A sa njima, i ljubav. 

Picture  
 
Niko se ne može okrivljivati i ponižavati vječno, ni muž, ni žena, ni dijete, ni potčinjeni ... I taj muž je obasuo ženu sa poklonima, i molio za oproštaj, i govorio joj o ljubavi - ona je samo slušala, i klimala glavom. I gledala preko ramena muža kroz prozor, žuta drveća, nebo, negdje u daljinu. Tamo, gdje svi gledaju, čije je srce slomljeno. I ko se složio da je loš i niko i ništa. 
Ne treba tako govoriti bliskoj osobi jer će doći dan kada će se složiti sa optužbama. Neće je više biti briga za to.


Anna Kirjanova
Prevod teksta:   vk.com

Prevela: Beba Muratović -  Bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.