среда, 4. октобар 2017.

Pazite sebe

Picture  

Paziti sebe je neophodno, dok postoji bar jedno živo biće kome ste potrebni. 

U Lenjingradu pod blokadom, radila je doktorka, Esfir Ljvovna. Davala je ženama koje su dojile, iscrpljenim i pocrnjelim od gladi, sojino mlijeko. Pola čaše. I surovo je pratila da žene popiju mlijeko pred njom.
​ Zato što su sve pokušavale da prespu mlijeko u flašicu, za bebu.
​A distrofična, sa pukotinom u lobanji nakon bombardovanja, Esfir Ljvovna je govorila: "Ako ne popijete mlijeko, vi ćete umrijeti, a vaše dijete će puzati po mraku, u hladnom stanu pored vas i takođe umrijeti. Pijte da spasite dijete ...!" I prisiljavala ih je da piju. Da ​​spase sebe.

Zato pazite sebe, mada ponekad ove riječi zvuče divlje i čudno. Kako sebe da zaštitiš od zlobe, nepravdi, opterećenih zahtjeva, oluja života? A treba biti dobar i pomagati svima. Samo vaše dijete nikome neće biti potrebno, ako vam se nešto loše desi. A bliski ljudi će ostati bez vas, i njima će biti veoma loše.

A ako ne postoji niko kome ste potrebni, potrebni ste meni. Pošto pišem svaki dan a vi čitate. I pozovite nekoga kome ćete biti najviše na svijetu potrebni. I pijte mlijeko. I šetajte na svež vazduh. Ne mislite na neprijatelje. Ponekad se čak može i pljunuti na njih, ako su to fašisti.

Idite na odmor i kupite sebi lijepe stvari da biste se radovali i živjeli duže. Budite zdravi i veseli. I pomažite drugim ljudima da paze sebe. To je tako teško naučiti, ako čovjek ne zna i navikao je da živi za druge. I umre za druge. Samo umirati ne treba - kako će oni bez vas?

Tako, pazite sebe. I druge, naravno, isto. Naročito - svoje bliske ...

Anna Kirjanova

Izvor:  vk.com

Prevela: Beba Muratović -  bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.