недеља, 1. октобар 2017.

ОДНОВЕРНИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ШУМОПАД (ОКТОБАР) 7525. (2017.)

  

21, 22, 23, 24. и 25.10. Мишји дани - шумопадске задушнице

Осим у месецу сечку (фебруару) Мишје дане имамо и у шумопаду (октобру). Мишји дани су у вези са култом предака и посвећени су духовима умрлих. Субота или „безимени дан“ је по правилу задушни дан и почетак овог обичаја који је трајао пет дана. Мишје дане најбоље је описао етнолог Веселин Чајкановић у књизи „О магији и религији“:
„...После оного што смо рекли о мишу као о сеновитој животињи јасно је да је празник мишева исто што и празник душа. О томе празнику у далекој прошлости чинио се култ мишевима у којима су инкарниране душе предака и покојника уопште, онако исто као што се у другим приликама приносила жртва душама предака које су замишљане у облику птица или у облику разних дивљих или питомих животиња...“

27.10. Мокошин дан

Последњи петак у шумопаду (октобру) је празник богиње Мокоше или Мокоша Јесења. Ове 7525. (2017.) године то је 27.10. Осим овог, постоји пролећни празник посвећен богињи, то је Мокошa Пролећна.
У Несторовој хроници помиње се кип богиње Мокошe који је подигао кнез Владимир на брду изнад Кијева. Мокошa је била једино женско божанство кијевског пантеона. Уз кип Мокошe на истом брду налазили су се кипови: Перуна, Хорса, Дажбога (Дајбога), Стрибога и Симаргла.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.