недеља, 10. септембар 2017.

Ljuto je zdravo

  

Da biste vašu trpezu obogatili, predlažemo da probate recepte za pripremanje meksičkih specijaliteta, posebno ako volite ljuta jela. Egzotični su, a opet jednostavni i brzo mogu da se pripreme. Enčilade s piletinom su recept koji će uvek dobro da dođe kad treba da se rešite ostataka od juče, a ipak biste da jedete nešto novo i drugačije.

Sastojci za četiri osobe: osam tortilja, 50 g butera, glavica luka, crvena paprika, zelena paprika, konzerva crvenog pasulja (manja), konzerva kukuruza šećerca (najmanja), ljuti feferon, ostaci pečenog pileta (belo meso po mogućnosti), tri kašike brašna, kašičica čilija, pola kašičice kima, pola kašičice korijandera, pola litre pileće (kokošje) supe, dva decilitra kisele pavlake, 200 g gaude (krupno naribane), so, biber.

Priprema: U dubljem tiganju na malo butera dinstati sitno naseckan luk i na kockice isečenu crvenu i zelenu papriku pa kad luk omekša i postane staklast prebaciti u činiju.

Ubaciti pasulj, kukuruz, ko voli ljuto iseckani feferon.

Naseckati na sitne komadiće pečenu piletinu pa izmešati sve zajedno – pobiberiti i po potrebi posoliti ali voditi računa da je piletina već slana.

U isti tiganj staviti ostatak butera, brašno, usitnjeni korijander, čili i kim pa dodati supu. Kad supa provri skinuti s vatre i dodati kiselu pavlaku i pola gaude.

Svaku tortilju umočiti u vrući sos, staviti pripremljenu masu pa urolati kao palačinku.

Na dno pleha staviti malo sosa pa slagati tortilje jednu do druge. Preliti na kraju preostalim sosom i posuti ostatkom sira.

Staviti u rernu i peći dvadeset minuta na 200 stepeni.

Posluživanje: Servirati uz više raznovrsnih salata (zelena, zelje….). I mali saveti: ako nemate domaću supu, zakuvajte kokošiju kocku u pola litre vode, a ako nemate piletinu može da posluži i junetina (iz supe). Ovo jelo je najbolje poslužiti odmah iz rerne, ali može i da se i podgreva u mikrotalasnoj rerni.

Za recept Pollo en Escabeche potrebno je: 400 g pilećeg filea, dve šoljice pileće supe, kašika maslinovog ulja, dve kašičice mlevenog kima, crvena paprika, zelena paprika, glavica crnog luka, trećina šoljice vinskog sirćeta, tri čena belog luka, dve kašičice korijandera, dve čili papričice, so, biber.

Piletinu očistiti od kostiju. Paprike, crni luk i beli luk sitno iseckati. Papričice samleti zajedno sa semenom (ovo održava ljutinu).

Dodati korijander u supu i ostaviti da provri. Posle  desetak minuta, supu procediti pa vratiti na vatru.

Propržiti piletinu, pomešati sa mlevenim čili papričicama. Izvaditi meso iz tiganja i u istoj posudi propržiti paprike, crni luk i beli luk. Posle nekoliko minuta ubaciti piletinu, kim, maslinovo ulje i vinsko sirće, a zatim dodati proceđenu supu. Ostaviti da kuva pet do deset minuta na srednje jakoj vatri, a zatim izvaditi paprike i meso.

Preostalu supu kuvati još desetak minuta, odnosno dok se nivo tečnosti ne smanji na jedva pola šoljice. Preliti preko mesa i paprika i ostaviti da se hladi oko pola sata. Posuti seckanim korijanderom ili peršunovim lišćem. Servirati uz tortilje.

Izvor Politika.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.