понедељак, 7. август 2017.

Dvije zrele osobe u ljubavi pomažu jedna drugoj da budu slobodnije

Picture

​Osnovni problem ljubavi je u tome da prvo postaneš zreo. Tada ćeš naći zrelog partnera; tada te nezrele osobe apsolutno neće privlačiti. Upravo se tako dešava. 

Ako imaš dvadeset pet godina, ne možeš da se zaljubiš u dvomjesečnu bebu. Isto tako, ako si zrela osoba psihički, duhovno, ne možeš da se zaljubiš u dijete. To se ne dešava. To ne može biti, uviđaš, da je to besmisleno.
Zreo čovjek ima dovoljno integriteta da bude sam. 
A kada zreo čovjek daje ljubav, on je daje bez ikakvih privezanih za nju tajnih niti - on je prosto daje.

​Kada zreo čovjek daje ljubav, on osjeća zahvalnost za to što si je prihvatio, a ne obrnuto. On ne očekuje da ćeš ti biti zahvalan za to - ne, apsolutno, njemu čak nije ni potrebna tvoja zahvalnost. On te blagodari zato što si prihvato njegovu ljubav.

I kad dvije zrele osobe vole jedna drugu, dešava se jedan od najvećih paradoksa u životu, jedna od najlepših pojava: oni su zajedno, ali u isto vreme neizmjerno sami.

Oni su do takve tačke zajedno, da su skoro jedna cjelina, ali njihovo jedinstvo ne uništava individualnosti - u stvari, ono ih uvećava, oni bivaju više individualni.

Dvije zrele osobe u ljubavi pomažu jedna drugoj da budu slobodnije. Nema nikakve politike, nikakve diplomatije, nikakvih pokušaja da se potčini drugi. Kako možeš i pokušati da potčiniš osobu koju voliš? Razmisli o tome - potčinjavaje je neka vrsta mržnje, bijesa, neprijateljstva. Kako se može i pomisliti na to, da se potčini osoba koju voliš? 

Ti želiš da vidiš tu osobu potpuno slobodnu, nezavisnu; želiš da joj daš više individualnosti. Upravo zato ja to zovem velikim paradoksom: oni su zajedno toliko da su se skoro slili u jedno, ali je i dalje u tom jedinstvu ostala individualnost. 
Njihove individualnosti se ne miješaju - one se uvećavaju. Drugi se obogaćuje, u pogledu slobode.


Osho: Zrelost. Odgovornost biti sam sa sobom 
Prevod teksta: sobiratelzvezd.ru 

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.