субота, 1. јул 2017.

Tonight's Sky: July 2017

              


Nebeska tela na julskom noćnom nebu   


Uvek su najzanimljiviji objekti koje možemo da prepoznamo golim okom, a Jupiter i

Jupiter 2
Jupiter i sateliti Ganimed, Evropa i Io – Foto: Zoran Tomić

Saturn su nam sada dostupni za tako nešto i vidljivi su odmah nakon zalaska Sunca. Satrun na jugoistoku, a Jupiter na jugozapadu.
Ako pogledamo odnos magnituda Saturna od 0,08 i Jupitera – 2,05 jasno da će Jupiter na nebu biti znatno sjajniji. Iz tog razloga njega ćemo prepoznati kao najsjajniji objekat na nebu narednih večeri, a da nisu Sunce i Mesec. Venera je naravno sjajnija, ali vidljiva je u jutarnjim satima.
Saturn se trenutno nalazi u sazvežđu Zmijonoša, a Jupiter u sazvežđu Devica. A zanimljivo bi bilo pitati nekog astrologa kako je Saturn u sazvežđu Zmijonoša i kako to da toga nema u horoskopima? 

🙂

Kada smo već kod planeta treba napomenuti da Mars i Merkur nećemo moći posmatrati jer su trenutno prividno blizu Sunca čiji sjaj nam ne dozvoljava da ih uočimo.
Ali tu je planeta Venera koja izlazi iznad istočnog horizonta nakon 3:00 ujutru. Zanmljivo je što se prividno nalazi blizu rasejanog jata M45, a nama poznatijeg kao Plejade. Plejade se nalaze u Sazvežđu Bik u kome trenutno boravi i Venera.
Kako izgledaju Plejade kroz objektiv astrofotografa Milana Miloradovića možete pogledati >>>> OVDE.
Plejade su takođe vidljive i golim okom.
Magnituda Venere je sada fenomenalna i iznosi – 4,13 što je čini baš sjajnom na jutarnjem nebu pa nećemo imati nikakvih problama da zaključimo da li je to ona ili ne. Jednostavno biće najsjajnija i dominiraće jutarnjim nebom.
Pe neko što pogledate video sa objektima koje preporučuju za posmatranje u julu možete kliknuti na sliku ispod i bliže se upoznati sa položajem zvezda i sazvežđa na našem nebu:

boating-under-night-sky-wallpaper_1024x768_15023

Upoznajmo noćno nebo...

Izvor Svemir

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.