субота, 29. јул 2017.

Sveta Gora na TV CBS

               


Манастири на планини Атос 

Две године су требале екипи америчке телевизије ЦБС да би добила дозволу за посету једном од најсветијих места на свету, православним манастирима на гори Атос у Грчкој. Група од 20 манастира смештена је на литицама високо изнад Егејског мора већ столећима. У манастирима, познатим колективно као Света Гора или Врт Мајке Божије, свештеници проводе већину времена у молитви и намерно су изоловани од остатка свиета, "Женама није дозвољен приступ планини већ више од хиљаду година", изјавио је Боб Симон, дописник ЦБСа. Иначе, сами узгајају храну. 

Свештеници овде проведу деценије без дана додира с вањским светом",

И сам долазак до манстира није нимало лаган посао. Прво морате доћи до Солуна. "Од Солуна вас чека дуга вожње, око три сата на путу који баш и није најбољи. Онда ћете доћи до места у којем можете узети трајект. Једини проблем је што је вода између тог места и Атоса веома узбуркана", говори Симон. Његов сарадник остао је у том месту чак три дана, чекајући да се вода колико-толико смири да би могао путовати трајектом.


Ништа се није мијењало мање од Атоса

"Постоје места, шуме и планине које се нису мењале стотинама година. Али, кад је реч о насељеним местима, не верујем да постоји било које друго место на свету које се мењало мање од Атоса" рекао је Симон, преноси CNN.

"Свештеници једино мисле на то да очувају ову планину и манастире, јер је то најсветије место на свету за њих. То је место где молитвени живот јесте ефектнији него било где друго.  

Пријатељи манастира Хиландара

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.