среда, 12. јул 2017.

Slavimo Petrovdan, crkveni i narodni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan, crkveni i narodni praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Obeležava se uvek 29. juna po julijanskom kalendaru (12. jula po gregorijanskom).
Sveti apostol Petar bio je brat Svetog Andreja Prvozvanog i prvi biskup Rima, kao i jedan od prvih Hristovih učenika. Po rođenju je bio nazvan Simeon, ali mu je Isus Hristos nadenuo ime Petar.


sveti petar

Postao je jedan od najvećih propovednika hrišćanstva nakon silaska Svetog Duha. Kaže se da je samo jednom besedom u Jerusalimu uspeo da u hrišćanstvo prevede 3.000 ljudi.

Smatra se da je imao velike isceliteljske moći. Postoji verovanje da je Sveti Petar lečio ljude od teških bolesti čak i samo kada bi njegova senka prešla preko njih.

Stradao je kao žrtva spletke Simona Volha koji ga je bacio u nemilost cara Nerona. Pogubljen je tako što je razapet na krst, po svojoj molbi sa glavom na dole, jer se smatrao nedostojnim da strada na isti način kao i njegov Gospod.

Svetog apostola Pavla takođe je ubio car Neron, ali s obzirom da je bio rimski državljanin, nisu ga razapeli već su mu odrubili glavu istog dana kada je ubijen i Petar.

Sveti apostol Pavle rođen je kao Jevrejin i pod imenom Savle. Postao je hrišćanski apostol, svetitelj, propovednik i književnik. Autor je 14 knjiga i poslanica Novoga Zaveta.

Najpre je bio farisej i progonitelj prvih hrišćana koji su takođe bili jevrejskog porekla. Savle je gonio Crkvu, upadao je u domove verujućih, hvatao ih i slao u zatvor. Na putu u Damask, da uhapsi grupu hriššćana, doživeo je svoje preobraćenje. Prema sopstvenim rečima, oslepeo je od jakog nebeskog svetla i čuo Isusove reči : ”Savle, Savle, zašto me progoniš?”

Ovo iskustvo čudesno je preobratilo Pavla u hrišćansku veru, pa je postao apostol i vatreni pobornik i propovednik Jevanđelja, od granica Arabije do Španije.

Sveti Petar i sveti Pavle predstavljeni su zajedno na pravoslavnim ikonama.
Čudotvorna ikona Sv. Petra i Pavla iz manastira Karakal na Svetoj gori.
Čudotvorna ikona Sv. Petra i Pavla iz manastira Karakal na Svetoj gori.
Veruje se da Sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu jer se u narodu veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.