среда, 12. јул 2017.

Petrovača: Tradicionalna srpska petrovdanska pita sa jabukama

Na Petrovdan mnoge žene u Srbiji mese tradicionalnu pitu od jabuka koja se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i deca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najlepših.
U Banatu se za Petrovdan raznose jabuke “petrovače” po komšiluku ili se darivaju deca. Jabuka petrovača je srpska autohtona sorta jabuke i prva među jabukama koja rodi u godini.
Evo jednog starinskog vojvođanskog recepta za pitu petrovku odn. petrovaču:

pita petrovača

Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
1,5 kg jabuka, najbolje petrovača, a mogu i druge sorte
cimet
šećer
griz
ulje

Priprema:
Za početak jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku koru poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.
Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.
Možete ih uviti u jufku i staviti u podmazan pleh, a možete kore ređati i u četvrtast pleh. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220C.

pita petrovača

vojvodjanskakuhinja.blogspot.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.