уторак, 4. јул 2017.

Maslačak čuva moj osmeh

maslacakKada se dete smeje i kada se odrastao čovek smeje, to je od veoma velike važnosti. Ako u svojoj svakodnevici možemo da se smejemo, ako možemo da budemo spokojni i srećni, od toga ćemo imati velike koristi, i to ne samo mi, već svi ljudi. Ukoliko istinski znamo kako treba živeti, ima li onda nečeg boljeg nego da se dan započne osmehom? Naš osmeh potvrđuje našu svest i odlučnost da živimo u miru i radosti.
Izvor iskrenog osmeha je probuđen um.
Kako da se setite da se nasmešite kada ustanete?
Možete da napravite neku vrstu podsetnika – što može biti grančica, list sa drveta, neka umetnička slika ili neke inspirativne reči – pored prozora ili ga okačite da visi sa plafona iznad vašeg kreveta, tako da ćete to primetiti čim se probudite.
Kada uvežbate tehniku osmehivanja, podsetnik vam više neće biti potreban. Počećete da se smešite čim začujete poj ptica ili ugledate sunčevu svetlost kako se probija kroz prozor.
Osmehivanje pomaže da se u novi dan krene sa blagošću i razumevanjem. Kada vidim da se neko smeši, odmah znam da se on ili ona nalaze u stanju osvešćenosti.
A onaj poluosmeh – koliko li je samo umetnika ulagalo silan trud da njime oboji usne bezbroj statua i slika? Siguran sam da je isti taj osmeh sigurno bio i na licima vajara i slikara dok su ih stvarali. Možete li zamisliti da ovakvom osmehu život udahne slikar koji je ljutit? Mona Lizin osmeh je vedar i to je više nagoveštaj osmeha. Ipak, čak i takav osmeh je dovoljan da nam se opuste svi mišići lica i da odagna sve brige i sav umor.
Sićušni pupoljak osmeha na našim usnama hrani svest i čudotvorno nas smiruje.
On nam vraća mir koji smo smatrali izgubljenim.
Osmeh će nam vratiti sreću u život i u živote ljudi oko nas. Čak i ako potrošimo mnogo novca na poklone za svakog člana porodice, ništa što im poklonimo neće ih toliko usrećiti koliko dar naše osvešćenosti, koliko naš osmeh. A ovaj dragoceni poklon ne košta ništa.
Jedna moja prijateljica je pred kraj perioda osame u Kaliforniji napisala ovu pesmu:
Izgubila sam svoj osmeh,
ali ne brinem se.
Čuva ga maslačak.
Ako ste izgubili osmeh, ali ste i dalje sposobni da uvidite da ga maslačak čuva za vas, situacija i nije tako loša. Još uvek imate dovoljno trezvenosti da shvatite da je osmeh tamo. Samo treba svesno da udahnete jednom ili dva puta i osmeh će vam se vratiti na lice. Maslačak je jedan od članova vašeg kruga prijatelja. On je uvek tu, potpuno vam je odan i čuva vam osmeh.
U stvari, sve oko vas čuva vaš osmeh za vas. Ne treba da se osećate izolovano. Samo morate biti otvoreni za podršku koja je svuda oko vas, kao i u vama samima. Kao što je moja prijateljica uvidela da njen osmeh čuva maslačak, tako i vi prosto udahnite svest o tome i vaš osmeh će opet biti tu.
***
Tič Nat Han je budistički monah, pesnik i mirovni aktivista, poštovan širom sveta po svojim moćnim predavanjima i najprodavanijim knjigama o sabranosti i miru. Suština njegovog učenja je da, ukoliko smo mirni i  sabrani, možemo da naučimo da živimo srećno u datom trenutku, što je prema njegovom mišljenju, ujedno i jedini način da osoba zaista dosegne iskonski mir.
Tič Nat Han je objavio preko 100 naslova na temu meditacije, svesnosti i budizama, kao i pesme, dečje priče, komentare o drevnim budističkim tekstovima. Njegove knjige se prodaju u širom sveta i jedne su od najtraženijih. „Maslačak čuva moj osmeh“ je odlomak iz knjige „Mir je svaki korak”. 

Izvor Biljanini talasi

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.