уторак, 11. јул 2017.

Lilanje - Večeras paljenje lila

Večeras paljenje lila Štampaj


Shodno činjenici da je sutra Petrovdan , praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu večeras će se poštujući narodni običaj na sve strane u Valjevu videti vatre.
Običaj nalaže da se uoči Petrovdana pale lile . One se inače prave od mlade kore divlje trešnje . Dok se ovom običaju raduju deca šteta koja se tako nanese stablima trešnje je višegodišnja.
Stabla divlje trešnje su retka , a upravo zubog ovog običaja godišnje ih se na stotine osuši.Šumarski inženjer Dragić Tomić objašnjava da je u Evropi divlja trešnja zaštićena zakonom .”Ona se svrstava u medonosne biljke , pošto služi kao podloga za kalemljenje sorti trešanja I višanja.. Drvo joj je cenjeno i u industriji nameštaja, pa joj je značaj sve veći, ako se uzme u obzir da ima brz prirast. Kao primešana vrsta u četinarskim šumama, ona popravlja zemljišne uslove jer ubrzava raspadanje četina i smanjuje kiselost zemljišta”, kaže Tomić upozoravajući da se broj stabala ove značajne biljke smanjuje iz godine u godinu, jer ih u valjevskom kraju ima mnogo više u privatnim nego državnim šumama, pa je skidanje kore uoči Petrovdana nekontrolisano. Ukoliko se drvo divlje trešnje potpuno “prstenuje” skidanjem kore, kaže Tomić, nema mu spasa. Ako se kora delimično skine, biljka će bolovati i biti podložna i drugim bolestima koje napadaju oslabljena stabla, pa će se, upozorava on, “i takva divlja trešnja pre ili kasnije osušiti”.

Резултат слика за Lilanje - Večeras paljenje lila 

Prodavci lila koji već nekoliko dana u gradu prodaju lile po ceni od 100 dinara gotovo da I ne znaju za takve podatke I uglavnom tvrde da se tako nešto radi oduvek pa možda nekad I više nego sad.
Etnolozi objašnjavaju da običaj paljenja lila uoči Petrovdana, kao kult vatre, datira još od prethrišćanskog perioda. “Verovalo se da se paljenjem lila mogu odagnati zle sile oko kuće, ali i da se time podstiče rast Sunca koje na Petrovdan počinje polako da jenjava. Kada padne mrak uoči Petrovdana, put u mnogim ulicama i dvorištima i danas osvetljavaju samo upaljene lile”, kažu etnolozi o ovom običaju.
“Ne želimo da ulazimo u sam značaj običaja čije očuvanje svakako nije loša stvar, ali predlažemo da se on nastavi paljenjem slame, šaše ili luča, a nikako skidanje kore sa stabala divlje trešnje. Predlažemo i da se umesto mladih stabala hrasta i cera za badnjake seku grane odraslog cera, uz dozvolu stručnjaka”, stoji u apelu koji je potpisalo 11 šumarskih inženjera “Ekošuma”.
Lile se obično pale na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.
U Valjevu će I večeras tradicionalno goreti lile , ali I sve drugo što se može zapaliti najčešće automobilske gume pa se nad Valjevom svečeri vije gust crni dim. Paljenje guma nema veze sa običajem , a gotovo svake godine nadležni izdaju upozorenja da se vodi računa o tome gde se pale vatre kao I o tome šta se pali. Uprkos tim upozorenjima dešava se da neko bude I povredjen.
Večeras će u Valjevskoj Kamenici uz bogat kulturnoumetnički program biti održani I tradicionalni “Petrovdanski dani”.
S.V.  

Izyor http://www.vamedia.info/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.