недеља, 16. јул 2017.

Edipsos: Mesto gde su se bogovi odmarali

 Biser Egeja - banja Edipsos na ostrvu Evija. Pored plaža, tu su i lekoviti izvori stari 5.000 godina. Voda je kristalno čista, a plaže su peskovito-šljunkovite.

  

BANjA Edipsos, biser Egeja, poznata još iz antičkog doba, nalazi se na ostrvu Evija. A agencija "Hedonik travel" vas sledećeg leta vodi baš u Edipsos.
Prema starogrčkoj legendi, u banji se oporavljao polubog Herkul od herojskih podviga. U ovoj predivnoj banji nalazi se oko 750 toplih izvora, koji tu postoje već 5.000 godina. Uz obalu mora, na raznim mestima izviru lekovite vode i stvaraju jedinstvenu priliku za lečenje i uživanje. Preporučuju se za kožna oboljenja (psorijazu) i reumu.

Nekada su je posećivali Grci iz Atine i obližnjih mesta radi banjskog lečenja, a kroz istoriju tamo su dolazile poznate ličnosti poput Vinstona Čerčila, Grete Garbo i Onazisa. O ovoj banji pisao je čak i Aristotel.

Edipsos podseća na Nicu i slična mesta na Azurnoj obali zbog svoje arhitekture i šarma. Obiluje mnogim tavernama i restoranima. U mestu postoji zelena pijaca s veoma pristupačnim cenama i uvek svežim namirnicama. Za najmlađe, banja pruža pregršt parkova za igranje. Okružena je brdima, tako da je i u najtoplijem periodu prijatno šetati uz morsku obalu. Iako duva blagi povetarac, more nije uzburkano. Voda je kristalno čista, a plaže su peskovito-šljunkovite. Priroda je doprinela tome da obala i more ostavljaju turiste bez daha, i zato je banja savršeno mesto za odmor. Ovu destinaciju volela je i Merlin Monro, a sada i vi Edipsos možete posetiti.

Izvor Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.