недеља, 2. јул 2017.

Срећан празник драга браћо и сестре Светог Јована Шангајског и Санфранциског! Срећна слава, на многаја љета!

МОЛИТВА прва светом Јовану Шангајском

О, светитељу, чудесни Јоване! Толико си раширио срце своје да се у њему без тесноте може сместити мноштво поштовалаца твојих из разних племена и народа. Погледај на убогост речи наших које ти ипак из љубави приносимо и помози нам угодниче Божији да се од сада очистимо од сваке нечистоте тела и духа делајући Господу са страхом и радујући му се са трепетом. И чиме ћемо ти узвратити за радост ону коју осетисмо гледајући у светом храму мошти свете твоје и славећи помен твој? Ваистину, немамо чиме узвратити, осим ако почнемо себе да исправљамо, бивајући нови уместо старих. Буди нам заступник за ову благодат обновљења, о свети Јоване, који си се од овога привременога преселио у онај вечни живот, у који те упути Пречиста Владичица Одигитрија Руског Заграничја и Расејања чудотворном иконом својом Коренокурском која ти беше сапутница у дан представљења твога, којој се радујеш сада у хору светих који славе Јединог у Тројици слављеног Бога, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. 



Image may contain: 1 person  

МОЛИТВА друга светом Јовану Шангајском

О, светитељу, оче наш Јоване, Пастиру добри и тајновидче душа људских. Сада се крај Престола Божијег за нас молиш, јер си и сам после смрти рекао: ”Мада сам умро - ја сам жив”. Умоли Свештедрога Бога да нам дарује опроштење грехова, да се смело пренемо духом и чамотињу овог света стресемо са себе и да Богу завапимо да нам да смирења и Богонадахнућа, Богосазнања и духа побожности на свим путевима живота нашег. Јер си милостиви хранитељ сиротиње и искусни путоводитељ на земљи био па нам и сада буди вођа као Мојсеј и у смутњама црквеним свеобухватно уразумење Христово. Услиши уздисање смућене маладежи нашега поколења изложене бурама свезлог беснила и стреси тегобу чамотиње са пастира који изнемогавају од насртаја духа овога света и који се муче у укочености и празнини. Да ти са сузама вапијемо, о топли молитвениче, посети нас сироте, који се давимо у мноштву старсти и чекамо твоје очинско настављење да се озаримо звездом невечерњом у којој ти обитаваш и молиш се за чеда своја расута по свој васелени,али која се макар и слабом љубављу, ипак ка светлости отимају, где светлост, Христос Бог наш обитава, Коме припада част и сила сада и у увек и у векове векова. Амин.  


Image may contain: one or more people, people sitting and indoor  

МОЛИТВА трећа светом Јовану Шангајском

О, велики угодниче Божији архиепископе шангајски и санфранцискански. Још док си био на земљи пројавио си силу чудотворства дату ти од Бога ради помоћи онима који су у болестима, невољама и тузи, умном растројству и телесној слабости. Огњеном вером својом удивљавао си инославне, подвигом поста и молитве одгоонио си силе демонске, ревнујући Христа ради разобличавао лажну мудрост овога света, смирењем својим достигао висину созрецања Божанских тајни недоступних страсном срцу и уму. Стекавши Духа Светога у Царство си Небеско ушао одакле и данас помажеш онима који ишту твоје молитвено заступништво. Знајући за неисказане дарове Господње поверене ти због врлина и смирења твога, свеусрдно ти се обраћамо као деца свомедобром и драгом родитељу. Помоли се Христу Спасу нашему, да нам подари вере, наде и љубави: вере да верујемо чврсто и непоколебљиво по предању Светих Отаца откривеном Духом Светим :наде да се надамо у победу Царства Божијег над царством зла и греха:љубави да волимо Бога и ближњег свога свим срцем и свом душом, да не будемо лицемерни, саможиви и самољубиви. Помоли се Христу, Спасу свети оче Јоване да нам подари смирење и трпење: смирење да се смиримо под силну руку Божију и да не угађамо себи, него Творцу нашем и промислитељу; трпења да претрпимо до краја у искушењима и напастима и да се тако спасемо и у Царство Божије уђемо. Помоли се свети архипастиру за све болесне, немоћне, раслабљене и намучене за сиротињу, удовице, децу без родитеља. Помени у молитвама све некрштене, да се крсте, а све заблуделе и отпале од Цркве Православне, да се врате из туђе земље јереси и безбожја у дом Оца Небескога. Сети се и наркомана, блудника, развратника, пијаница - нека и њих Господ у свом неизмерном човекољубљу обрати на пут правде и спасења и пут Спасења Вечног и Истинитог. Не заборави ни нерођену децу коју мајке у утробама убише и не дадоше им да виде светлост дана Божијег: помоли с еи за све оне жене које у безумљу своме наумише да плод свој побаце, да их Господ преблаги уразуми и од зле намере њихове одврати. О, Свети Јоване, добри и мили наш владико, на крају се сети и нас недостојних и грешних, измоли нам од Цара Небеског време за покајање да нас неплодне и окамењене не порази гнев Његов праведни , него да се очистимо од греха и страсти, умијемо сузама скрушености и заједно с тобом прославимо Свету Тројицу Оца, Сина и Светог Духа сада и свагда и у векове векова. Амин.  


No automatic alt text available.  

Чудотворни појас Светог Јована Шангајског и Санфранциског

Тропар, глас 5.
Брига твоја о пастви странствујућој, предображаваше молитве твоје, које се за сав свет свагда приносе: тако верујемо, познавши љубав твоју, светитељу и чудотворче Јоване! Сав од Бога освештан свештенодејством светих пречистих Тајни, којима и сам свагда укрепљен, хитао си страдалницима, исцелитељу најрадоснији. Пожури и сада у помоћ нама који те свим срцем поштујемо. 


Image may contain: indoor  

Мошти Светог Јована Шангајског

Кондак, глас 6.
Славни апостола Христових наследниче, јавио си се да нас маловерне и хладне срцем спасеш. Древних светих благодаћу и подвизима обукао се јеси, зато си од Бога и Небесне тајне добио. О предобри хранитељу сиромаха, који дајеш наду од света одбаченима, о светилниче Христов, Божанственим пламом у освит Страшнога Суда ужежени. Моли се за нас, светитељу оче Јоване, да се и наша срца разгоре пламеном спасоносне љубави за Христа и да се спасу душе наше у времена последња.  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.