субота, 1. јул 2017.

РОДНОВЕРНИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЖЕТВАР

   

РОДНОВЕРНИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЖЕТВАР (ЈУЛ) 7525. (2017.)

13, 14, 15, 16, 17, 18, 19. и 20.7. СВЕТКОВИНЕ ПЕРУНА - ГОРЕШЊАЦИ

Празник Перуна слави се више дана. Почиње у четвртак пре Перундана, а завршава се 20.7. Четвртак је познат као дан громовника, па зато светковине почињу баш тога дана. Ови дани у народу познати су као Горешњаци.

20.7. ПЕРУНОВ ДАН

Перун је један од најмоћнијих словенских богова. Он је бог грмљавине, муња, временских и природних непогода али и бог рата. У старим летописима описиван је као бог среброг лица и златне браде. Перуново свето дрво је храст. Храстови лугови били су прва светилишта наших предака. Перун дели правду, добре награђује, а зле и непоштене кажњава тако што им затвара небеска врата. Такође, кажњава их и за време живота, а поготово кривоклетнике, па је познато да су се Словени некада заклињали на поштовање уговора управо Перуну.

29.7. ВЕЛЕС ЛЕТЊИ - БОЖИЈА БРАДА

Велес је заштитник стоке, стада и усева, а такође и владар подземног света. Бог је мудрости и магије. Веза Велеса с земљорадничким култовима види се у словенском обичају да се божанству на поклон оставља непожњевено неколико стабљика жита. У многим словенским крајевима остао је сачуван обичај Велесове или „божије браде“ када се први (или последњи) сноп жита након откоса увеже и стави у врх амбара или се чува у кући. Зрна из овог снопа се користе као прва у сетви наредне године, али и за прављење брашна од којег се касније меси посебан хлеб, а код Срба се од тог брашна месио славски колач.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.