петак, 7. јул 2017.

07. Јули - Срећан празник - Рођење Светог Јована Претече и Крститеља Господњег - Ивањдан! Срећна крсна слава!

Шест месеци пре него се у Назарету јавио Пресветој Деви Марији, архангел Гаврило јавио се у Јерусалимском храму првосвештенику Захарију и објавио му је да ће његова бездетна стара жена Јелисавета зачети сина. Захарије је у то посумњао, па му се језик свеза све до осмог дана по рођењу његовог сина, када је написао да му је име Јован. По целом Израиљу разнео се глас о овом чуду и стиже до Ирода који, када посла да покољу децу у Витлејему, посла и да убију Јована. Јелисавета сакри сина, па се Ирод расди и посла да убију Захарију у храму. Јелисавета се са Јованом сакри у неку пештеру, где се убрзо и упокојила. А младенац Јован је остао у пустињи сам, на старање Богу и Његовим ангелима.     

Image may contain: 1 person, beard   

Тропар, глас 4.
Пророче и Претечо доласка Христовог, не умемо те достојно похвалити, ми који те љубављу поштујемо, јер неплодна тобом рађа и очева немост се ослобађа, славним и часним твојим рођењем: И оваплоћење Сина Божијега се свету проповеда.  


Image may contain: 5 people  

Кондак, глас 3.
Раније неплодна, данас Христовог Претечу рађа, и то је испуњење сваког пророчанства, које су пророци проповедали. На Њега си на Јордану руку положио, јавивши се као пророк Божјег Логоса, проповедник, уједно и Претеча.  


Image may contain: flower and plant  

Ивањдански венчић

Цветни венчићи постављају се уочи Ивандана изнад улаза у дворишта, куће и станове, и не скидају годину дана.
Праве се од ливадског цвећа, најчешће од иванског/ивањданског цвећа које баш ових дана цвета и има врло пријатан мирис, лепо изгледа и трајно је.

Иванданска трава/цвеће расте на ливадама а у садашње време кад се у Бачкој обрађује "сваки педаљ", најчешће се може наћи на земљаним површинама поред путева. Бере се кидањем стабљике близу тла, плету венчићи и украшавају другим цветовима и често додаје "петровска трава/цвеће".
Иванданско цвеће је жуте боје са више цвасти у којима је пуно ситних цветића и дуго одаје пријатан мирис. Петровданско цвеће има тањирасте цвасти беле боје и такође дуго задржава своје боје и изглед.
За мање упућене рецимо да су Свети Јован и Свети Иван један исти светитељ - у јануару се обележава једна од најчешћих крсних слава код Срба, Сабор светог Јована Крститеља тј. Јовањдан (20.јануара по тзв. Грегоријанском, "државном" календару, односно 7.јануара по Јулијанском календару који примењује Српска православна црква. Седмог јула, односно двадесетчетвртог јуна по календару СПЦ, обележава се Рођење светог Јована Претече - Ивањдан. Ради се о истом великом хришћанском светитељу а до разлике је дошло због различитог читања грчких слова којима се пише у староставним књигама и на иконама  




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.