петак, 23. јун 2017.

Možda treba prekinuti juriti nepotrebno?

Picture  

Prelijepa princeza oduvijek je vjerovala u ljubav i bila spremna da se bori za nju do kraja. "U ratu, sva sredstva su dozvoljena." - mislila je ona.  

Potom, kada je saznala da je princ pao u ponor očaja, introspekcije i sumnje u sebe veličine Jupitera, odlučila je kako god bilo da spasi jadnička. Iako je čak i zmaj koji je čuvao blago zatvoreno u kuli, smatrao ga rijetkim glupakom. Ali princeza - tvrdoglava priroda, ona bi "i kroz vatru i vodu" za voljenim, zato je uzela svoj najbolji i najoštriji mač, uzjahala vranog konja, i uputila se na put. I juri ona, na konju, kosa leprša unazad, a u glavi detaljan plan za spasenje.
Naš tužni princ koji je tako volio pohvale i divljenje, da ih je iz sve snage poricao, u duši se nadao i vjerovao da će se ipak sažaliti na njega i na kraju spasiti. 

Kroz mnoge testove morala je da prođe naša heroina prije borbe sa zmajem za srce princa. Dugo vremena su se borili na čistoj poljani, a princ je sjedio u kuli, sve posmatrao kroz prozor i jeo kokice, zalivajući ih viskijem. 

I na kraju toga dana zmaj je zainteresovano pitao princezu:

- Vidi, mala, a zašto ti treba taj princ?

- Kako to misliš "zašto", ja ga volim! - brišući znoj sa lica, ljutito  će princeza.

- Da, ti ga čak i ne poznaješ, on osim sebe nikoga ne može da voli, samo o sebi govori više ni o čemu ne  umije, a još je i pijanica i ne usvaja mnogo informacija. Pa, zašta će ti?

- Volim ga i moram da se borim za njega! - princeza je bila vidno šokirana zmajevom iskrenošću.

- Preklinjem te! Prvo, kakva je to ljubav, za koju se treba boriti? Ljubav - to je kad je sve dobrovoljno i kada postoji obostrana saglasnost. Beskorisno je moliti, prositi i boriti se za nju, to nema nikakvog smisla. Ili ona postoji, ili ne. Sve ostalo je fikcija i tvoja bolesna mašta. Drugo, ako pogledaš na svog princa pažljivije, osim razočarenja i smanjenog samopoštovanja, on ti ništa više neće dati.  

Svjesnost je ušla u mozak princeze, pogledala je princa sa druge strane i shvatila svu glupost svojih postupaka.
- U pravu si, zmaje. Oprosti mi. Možda bismo mogli da pođemo da nešto pojedemo? - Princeza je bacila mač i uputila se prema svom konju.

- Nema problema, idemo penji se iza mene, tako ćemo brže, znam jedno mjesto tu blizu, kuvar sprema odlične šnicle, treba da ih ocijeniš!

Princeza i zmaj su odletjeli zajedno na večeru, a princ je ostao, tužni i neshavćeni narcis.

Ovo je kraj bajke, ko je pročitao, neka pokuša da prekine da juri nepotrebno i umišlja ljubav tamo gdje je nema.


Prevod bajke:  sobiratelzvezd.ru 

Prevela: Beba Muratović - Bebamur.com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.