недеља, 30. април 2017.

Đulbešećer ruža

Đulbešećer ruža  
Rosa damascena mill L, je poznata po svom mirisu i ukrasnoj vrijednosti. Osim toga, ova ruža se koristi i u kulinarstvu i medicini. R. damascena je hibrid koji je, kako se pretpostavlja, nastao na području Anatolije prije nekoliko milenijuma. Danas je ova ruža glavna sirovina za proizvodnju ružinog ulja. Najviše se gaji u Bugarskoj i Francuskoj, te u Turskoj i Iranu. Zbog veoma malog sadržaja ulja u ovoj ruži i nedostataka prirodne ili vještačke zamjene, ružino ulje je jedno od najskupljih na svjetskom tržištu.
OPIS BILJKE

R.damascena je višegodišnji grm visine 1-2 m sa mnoštvom živopisnih cvjetova. Cvjeta samo na jednogodišnjim prirastima i zato ima veoma kratak period cvatnje. Listovi su neparno perasti i sadrže 5-7 liski. Životni vijek joj je oko 50 godina, a ekonomski isplativ period gajenja je 25 godina. Razmnožava se reznicama i izbojima iz korijena, a u novije vrijeme mikrorazmnožavanjem. Postoji više kultivara ove vrste koji se razlikuju po boji i veličini cvijeta, te broju latica.
Porijeklo ove ruže je definitvno Bliski istok, a postoje indicije da je porijeklo ružine vode Iran, dok je porijeklo ulja i ekstrakata iz Grčke.

PROIZVODI OD ĐULBEŠEĆER RUŽE

U svijetu postoje različiti proizvodi od ove vrste ruža, a najznačajniji su: ružina voda, ružino ulje, sušeni pupoljci i latice, hidrosoli,apsolutni, vodeni, alkoholni, kloroformski ekstrakti iz cvjetova i plodova (šipurak). U našim krajevima najčešće se koristi za spravljanje soka (šerbe), slatka, rjeđe se suši ili koristi za aromatizovanje sirćeta, šećera ili da se stavlja u maslinovo ulje.

Ružina voda

Ružina voda je proizvod od ruže koji sadrži 10-50 % ružinog ulja. U svijetu, najviše se koristi u religiozne svrhe. Koristi se u džamijama, posebno pri jutarnjim molitvama, jer djeluje opuštajuće i smirujuće. Specijalnom i jedinstvenom ružinom vodom jednom godišnje se pere Kaaba.
Čista ružina voda je ona koja se dobija od destilovane vode sa ružinim laticama. U kozmetici se koristi zbog divnog mirisa, ali i zbog svojih protivupalnih svojstava, za sužavanje pora i kao toner za one sa svijetlim tenom i suhom kožom.

Ružina voda

Postupak pripremanja ružine vode

Ružinu vodu možemo i sami napraviti. Potrebne su latice ruža (4-5 šolja), destilovana voda , šerpa s poklopcem, kockice leda, 2 vatrostalne zdjele. Jedna zdjela se preokrene i stavi na sredinu šerpe i prelije vodom tako da se potopi do vrha. Na nju se stavi druga vatrostalna zdjela. Stavi se na šporet i zagrijati do vrenja. Skine se s vatre, stave se latice ruža i potope se u vodu. Poklopi se šerpa, ali poklopac se stavi naopačke. Na poklopac se stave kockice leda i pusti se da kuha 15 minuta na srednje jakoj vatri. U vatrostalnu zdjelu će se sakupljati kondenz, što je ustvari ružina voda koju kad se ohladi treba sipati u bočicu. Led se može povremeno tokom kuhanja dodavati, kako se topi.
Ružina voda ima visoku vrijednost i u industriji hrane.


Ružino ulje

Ružino ulje je nestabilno ulje dobiveno destilacijom svježih cvjetova. Ulje se proizvodi u bakarnim kotlovima u malim privatnim radnjama ili u velikim fabrikama pod stručnim nadzorom. Oko 3000 kg cvjetova je potrebno za 1 kg ulja. Ulje je vrlo skupo i čest je slučaj da se krivotvori, blijedožute je boje i u polučvrstom stanju. Zbog prisutnosti prirodnog parafina, pravo ulje ruže na niskoj temperaturi (ispod 18°C) kristalizira. Nastali karakteristično “ružini kristali” ili “cvjetovi eteričnog ulja ruže” su tanki i duguljasti. Za upotrebu, dovoljno je bočicu ugrijati u rukama desetak minta, pa da ulje može ponovo kapati. Premda je ono po svojem hemijskom sastavu izvrsnog protugljivičnog i antibakterijskog djelovanja, rijetko se koristi u te svrhe upravo zbog toga što je skupo. Ružino ulje je našlo mjesto u luksuznim masažama i suptilnim tretmanima, skupoj kometici, te proizvodnji vrhunskih prirodnih parfema.

Sušeni pupoljci i latice

Cvjetovi se suše iz različitih razloga ali najčešće za čaj, sam ili u kombinaciji sa zelenim i bijelim čajem ili iz razloga što destilerije ne mogu obraditi svu količinu svježih cvjetova, pa ih onda suše i koriste kasnije za pravljenje ulja ili ružine vode. Čaj od od ruže ima okus na med sa voćnim primjesama. Najbolje ga je praviti sa vodom filtriranom kroz filter od aktivnog uglja ili se stavi komad aktivnog uglja u vodu i ostavi preko noći, jer će inače klor koji se nalazi u vodi pokvariti okus. Čaj se koristi kod ublažavanja predmenstrualnih tegoba, za smirenje, preporučljiv je piti prije jela za sve koje koriste antibiotike, protiv disajnih tegoba itd. Za šolju čaja dovoljno je 5-6 pupoljaka preliti sa 2 dcl vrele vode i ostaviti poklopljeno 5-10 minuta.

Šipurak

Plodovi đulbešećer ruže mogu se koristiti kao i oni od divlje ruže za pripremanje pekmeza ili sušeni za čaj.

Sok od đulbešećer ruže

Postoji puno recepata za sok i sirup od ruže. Ruže ne smiju biti tretirane pesticidima. Beru se čim ustane jutarnja rosa, koriste se samo latice, a donji bijelo-zeleni dio latice se ne koristi. Staklena posuda se napuni laticama (oko 2/3 posude), iscijedi se limun (na svaki litar vode 1 limun), preliju latice, pa se dopuni, po mogućnosti, izvorskom vodom do vrha. Ostavi se poklopljeno na suncu dok latice ne izblijede. Voda se procijedi, doda šećer po želji, sipa u boce i pasterizuje.
Drugi, brži, način je da se uzmu latice 2 ruže stave u posudu i pospu sa šećerom (1-2 kašike), prstima se izgnječe latice, doda 1 kašika limunovog soka i 1 velika šolja vode. Pokrije se i ostavi u frižider 4-5 sati. Nakon toga, procijedi se i pije.

Latice za sok
Latice za sok

Slatko od ruže

Za slatko od ruže latice se pripreme kao i za sok. Na 200 g latica ide 4 šolje šećera, 2 šolje vode, sok od 1 limuna i 2-3 kašike ružine vode (nije neophodno). Staviti latice u šerpu, posuti preko njih 2 šolje šećera i iscjediti limun zajedno sa sjemenkama i ostaviti da prenoći. Pomiješati 2 šolje šećera sa 2 šolje vode i pustiti da prokuha, dodati latice i pustiti da kuha 20-30 min na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Pred kraj dodati ružinu vodu. Sipati vrelo u vrele tegle. Slatko ne bude puno gusto. Prilikom posluživanja sipa se u male zdjelice i jede kašikom.

Sirće s laticama ruže

Sirće s laticama ruže nije samo lijepo za oko nego je i korisno. Može se koristiti za pripremanje dresinga za salate, ali i kao oblog, razblaženo, prilikom uboda insekata. Za pripremu sirćeta potrebna je staklena tegla koju do vrha napunimo laticama i prelijemo sirćetom. Može se koristiti kvalitetno jabukovo sirće ili bijelo vinsko sirće. Tegla se zatvori i ostavi na tamnom mjestu 2-3 sedmice, poslije se procijedi i koristi kao što je navedeno.

sirce latice

Sirće od latica

Aromatizovani šećer 

Obični, kristal šećer može se aromatizovati sa svježim ili sušenim laticama ruže tako da se u staklenu posudu slaže red šećera, red latica ruža, posuda se zatvori i tako drži nekoliko sedmica. Šećer se kasnije prosije i prosuši ako su korištene svježe latice i koristi za zaslađivanje čaja ili se može samljeti i koristiti za posipanje umjesto običnog šećera u prahu.

Ružine latice u maslinovom ulju

Ružine latice se mogu stavljati u kvalitetno maslinovo ulje i koristiti za mazanje rana koje teško zarastaju, za mazanje opekotina i grube i ispucale kože.

Tekst u celosti preuzet sa sajta divithana.com 


Ratluk od ruže bio je poslastica još u davna vremena. Danas je proces proizvodnje malo drugačiji, naime, ne stavljaju se više latice ovog cveta, već ekstrakt. Međutim, od latica je moguće napraviti slatko, a za ovaj užitak uz kafu potrebna je majska ruža, i to ne bilo koja, već ruža poznata kao damascena ili đulbe-šećerka.
S obzirom na to da je maj, požurite sa spremanjem.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.