недеља, 23. април 2017.

TOMINA NEDELJA ILI MALI USKRS: Do ovoga dana vrata raja su otvorena, a to znači…

Tomina nedelja – osmi dan nakon Vaskrsa posvećen svetom apostolu Tomi

Tomina nedelja poslednji je dan vodene, prazne odn. trapave sedmice, prve nedelje po Uskrsu. U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena, i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj.

tomina nedelja

Kao i svaka nedelja, i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus Hristos se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Osvedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, no on im odgovori: „Ne verujem, dok to ne vidim.“

Tomina nedelja

Osmi dan po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekoreo Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće poverovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Neverni.
Uverivši se, tako, lično u Hristove rane i njegovu besmrtnost, Toma je postao jedan od najdoslednijih pobornika hrišćanstva, koje je širio u Palestini, Persiji i Indiji. Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru, zato što je suprugu i sina tamošnjeg cara preobratio u hrišćanstvo.

tomina nedelja

Izvor: srpsko-nasledje.rs, Opanak

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.