четвртак, 13. април 2017.

Pasha - Пасха






Pasha je, kao sto sam vec napomenula, tradicionalno rusko jelo koje se pravi samo jednom u godini i to na najveci hriscanski praznik Pashi - Pasah - Vaskrsenje Gospodnje!

Piramidalni oblik ovog osobenog slatkog jela od sira simbolikom podseca na grob Isusa Hrista pa se tradicionalno pravi u specificnim drvenim ili plasticnim kalupima zvanim  pasocnica - пасочница -





na cijim se stranicama simbolicno, slovima i crtezima, izrazava
stradanje Isusovo!  

Za izradu pashe se koristi najkvalitetniji mladi neslani sir kao specificna osnova ovog slatkog jela a potrebno je:

- 1 zumance, 1/2 kasicice vanilin ekstrakta i 75 gr prah secera umutiti na pari do guste mase (oko 5-6 minuta) tj. sve dok masa ne pobeli ali da se ne zalepi za zidove posude

--ukuvanu masu skinuti s pare, nastaviti mucenje mikserom sve dok se potpuno ne ohladi.
Za vreme mucenja postepeno u smesu porciono dodavati 250 gr mladog sira i 75 gr kisele pavlake. Posudu s dobro umucenom smesom od sira staviti u frizider

---posebno umutiti 2 dl slatke pavlake na ledu (posuda s ledom preko posuda s pavlakom)

----sada posudu sa sirom staviti na led, umesati u sir umucenu slatku pavlaku i sve dobro sjediniti muteci mikserom

-----na kraju u pashu dodati 150 gr kandiranog voca i 25 gr suvog grozdja, prethodno natopljenog u konjaku pa ocedjenog na papiru i koricu od 1/2 limuna (limun drzati u toploj vodi najmanje 2 sata da se dobro opere, cesce menjajuci vodu), sve promesati drzeci posudu i dalje na ledu

------pasocnicu ili piramidalnu rupicastu posudu obloziti sterilnom gazom, sipati spremljenu sirnu smesu, prekriti gazom i pak folijom, preko opteretiti "tegom", ostaviti u frizideru da se pasha dobro ocedi od viska vode i ohladi



-------s pashe prvo skinuti "teg", zatim foliju i gornji sloj gaze, pazljivo je premestiti - preokrenuti na tanjir na kome ce se posluzivati, skinuti posudu i ostatak gaze, ukrasiti po zelji







Prilozenu pashu mozete proporcionalno uvecavati a odnos je:
 na 250 gr mladog sira
1 zumance i
1-2 dl slatke pavlake
(slatka pavlaka se moze zameniti jednim delom razmeksanog putera)
U nedostatku tecne vanile koristiti konjak
(u kome se natapalo kandirano voce)

:*
Uzivajte!
Tekst i recept preuzeti sa sajta /majlovgourmetcafe.blogspot.rs 
 



   

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.