четвртак, 2. март 2017.

PAZITE SE, VLADA RANI VRBOPUC: Period kad i onaj ko nije zaljubljive prirode lako izgubi glavu!

“Sav sam ti od ludila nekako s proljeća….” kaže pesma, a ovo preuranjeno buđenje proleća, bogami, čini da svi nakratko doživimo malo tog pozitivnog ludila, neophodnog i lekovitog nakon dosadne zime.

vrbopuc

A baš to ludilo u našem narodu odvajkada ima svoj naziv – vrbopuc! Prolećno zaljubljivanje, bujanje hormona i erotike, zanos i sloboda koju osetimo sa prvim zracima sunca… dokazuje da se i mi budimo baš kao i sunce nakon zime, baš kao i proleće!
Doslovno, termin “vrbopuc” naši stari koristili su za označavanje nečeg malo drugačijeg, ali vrlo sličnog po smislu…

Trenutak kada vrba ozeleni u našem narodu odvajkada nazivan je “vrbopuc”. Iako je još rano za to, jer se listanje vrbe obično dešava u drugoj polovini marta i prvim danima aprila, kanda iz nedostatka valjanog opravdanja, prvi prolećni zaljubljenici iskoristili su baš ovaj termin kako bi za svoje rano prolećno ludilo okrivili upravo vrbopuc. Ali ne bez razloga!

vrbopuc

Čim vrba ozeleni, veruje naš narod, u svima nama dešavaju se neobične stvari. Kod žena naročito. Time se pozabavila i nauka, te je dokazano da period vrbopuca nema samo magične veze, kako su mislili naši stari:
Vrba u našem narodu predstavlja značajno drvo kom se pripisuju mnoga lekovita, obredna ali i magijska svojstva. Smatra se drvetom koje podstiče plodnost, raspiruje polnu želju kod žena, te i utiče na proširenje potomstva.
U starija vremena vrba je služila u obrednim radnjama u kojima je zvana šibljika života. Ubranoj vrbinoj grančici zasekla bi se prvo kora, a sok života koji bi iz nje počeo da curi trebalo je pokupiti nekom krpicom. Ta krpica služila je potom kao amajlija i čuvala se do narednog proleća.

vrbopuc

I nauka je objasnila da je upravo period vrbopuca i prvih prolećnih dana idealno vreme za začeće. Evo i zašto!
S prvim sunčanim danima zbacujemo višak odeće sa sebe, pa se samim tim osećamo i mnogo slobodnije, atraktivnije, senzualnije… Popravlja nam se raspoloženje, vedriji smo, druželjubiviji… Bude se sva naša čula, a bogami, i mi budimo tuđa.

vrbopuc

Za sve to kriv je vitamin D kog naša koža upija preko sunčevih zraka. On utiče na rad ženskih hormona – progesterona i estrogena, a to je glavni razlog zašto žene baš u tom periodu neće imati problema sa ovulacijom.
Naši stari nisu umeli da objasne kako i zašto, ali su se uverili mnogo puta da su žene tokom “vrbopuca” veoma plodne. Još jedan dokaz da nisu bili nimalo naivni niti glupi.
I zato, poslušajte naš savet…

Ako planirate potomstvo, ovo je idealno vreme da to i ostvarite. Za one koji se nećkaju kako da osvoje simpatiju, sada je prava prilika da, uz malo veštine, iskoriste period kad hormoni i erotski nagon nadvladavaju razum. Niko neće moći da odoli pravoj romantici u prolećnom pejzažu!

vrbopuc

Slobodnjaci, pametno iskoristite buđenje ranog proleća i sve čari vrbopuca koje vam donosi naredni sunčani period.
A vi zauzeti, pazite da se ne zaljubite i zanesete… za erotiku prolećnog vrbopuca možda nećete dobiti dovoljno razumevanja od vašeg partnera.

Čim vrba ozeleni, veruje naš narod, u svima nama dešavaju se neobične stvari. A posebno ženama :)
 
 





Srećan nam vrbopuc!

Autor: K. M.

Izvor Opanak.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.