среда, 15. март 2017.

СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ - ПОКЛОЊЕЊЕ МОШТИМА



Мошти Св. Нектарија Егинског
Свети Нектарије Митрополит пентапољски, исцелитељ и чудотворац са острва Егина у Грчкој. Творио је чуда још за време свог земног живота, а данас својим моштима услишује молитве верника. Годинама овде долазе они најтежи пацијенти које су лекари прогласили за неизлечиве и чија исцељења сведоче о милости Божијој и благодати коју је Нектарије добио од Господа. Нектарије Егински је и творац по многим најлепше химне посвећене Пресветој Богородици – „Радуј се Невесто Неневесна“ (Агни Партене Деспина)

На острво Егину и поклоњење моштима Св. Нектарија Егинског може доћи само онај кога Светитељ позове и отвори му пут ка своме манастиру, речи су слепе монахиње Ксеније. У то сам се лично уверила када сам читајући Житије овог светитеља помолила да по други пут у свом животу одем на Егину и поклоњење Св. Нектарију.
После неколико дана до мене је стигла информација да се са благословом Владике ваљевског Милутина група ходочасника креће на поклоњење Св. Нектарију на Егину.
Св. Нектарије ме је позвао, уредио све и већ после неколико дана,  група верника међу којима сам била и ја кренула је пут Грчке.
Прво наше одредиште био је манастир посвећен Св. Нектарију у Камаризи близу Атине. Саградио га је, и данас живи старац Нектарије Виталис, после чудесног сна у коме му се јавио Св. Нектарије егински и рекао да би желео да му на том месту сагради манастир. Старац Нектарије Виталис сматра се учеником и духовним чедом Св. Нектарија, иако се њих двојица никада нису срели. Овај благочестиви и прозорљиви старац помиње се у Акатисту Св. Нектарију. Њега је Светитељ исцелио од најтежег облика рака плућа са отвореним ранама по телу. Светитељ му се јавио у цркви, загрлио га и рекао да не брине. Виталис и данас у поодмаклим годинама, верно служи у манастиру који је посвећен Св. Нектарију и моли се за немоћне и болесне.
У снагу ове благодати, уверили смо се када је Виталис после Литургије, држао беседу и молитву Св. Нектарију, усрдно га молећи да нас исцели од болести. Никада нисам осетила толико љубави, упућене верницима и никада видела толико суза које смо ми верници исплакали.
Старац је био веза, проводник, обостране љубави између Св. Нектарија и нас, а ми смо за ову беседу имали организован превод на српски језик.
Манастир у Камаризи Грци називају још и „хитна помоћ“, што сведоче скоро хиљаду кандила која су заветно дарована манастиру као захвалност за излечења најчешће бездетним родитељима. Виталис се молио Св. Нектарију  који им је преко милости Господа подарио децу. Дарови сведоче о милости Божијој и благодати коју је дао Св. Нектарију да услиши жеље искрених верника.
После целивања дела моштију св. Нектарија и благослова Старца, пут смо наставили према Пиреју и пристаништу где смо сачекали трајект ка Егини.
Егина је острво удаљено 40км од Атине, непуних сат времена вожње трајектом.
Постоји предање да када је свети Нектарије дошао на Егину да тражи место за манастир, јавили су му се Св. Мина и Св. Дионисије Закинтоски и показали му место на коме је некада био манастир. На том месту је Свети Нектарије подигао манастир.
Манастирски комплекс састоји се од манастира, келије где се подвизавао Св. Нектарије, капеле са гробом Светитеља, конака и новог манастира посвећеног Св. Нектарију.
Прво што обилазимо је манастир,  где се сребрној митри чува Светитељева глава а десно у малом сребрно кивоту Светитељева десна рука.
Пажњу ми привлаче икона Св. Нектарија која је сва украшена златним даровима и заветни сребрним плочицама. Обраћам се монахињи која чува мошти, зове се сестра Мирјам и она нам објасни да се те плочице заветно у Грчкој приносе Икони са молбом на исцелење. Тек тада примећујем да је на плочицама приказан одређени делови тела, мушка или женска фигура.
Монахиња нам још исприча да уље из кандила Св. Нектарија лечи од сваке болести када се са вером и љубављу користи.  Потребно је да се бочица са светим уљем сипа у 1 литар најчистијег маслиновог уља и да се свако јутро узима по једна кашика. Рече нам да су се многи исцелили од најтежих болести.
Обилазимо затим капелу у којој се налази мермерни гроб у коме је било сахрањено тело Светитеља до вађења његових моштију.
Следеће што обилазимо је келија Св. Нектарија у којој сачуване све његове личне ствари. Све је онако како је било још за живота Светитеља. Ту је и икона Пресвете Богородице која је насликана онако како је Пресвету видео Светитељ. Монахиње дозвољавају да на кревет на коме је светитељ спавао легну тежи болесници.
Пажњу нам привлаче велики морски сунђери, које су мештани уловили после благослова Светитеља. Тог дана сви сунђери уловљени у мору око острва имали су крст на себи . Још једно чудо за Св. Нектарија за његовог земног живота.
На самом изласку из келије налази се повећи камен донет из родног места Светог Нектарија.
Одатле се затим кроз цветну алеју кроз жбунове рузмарина и мирте, спуштамо стазом према новом великом манастиру посвећеном Св. Нектарију.
Овде су у великом сребрном кивоту биле положене мошти Светитеља, после вађења из гроба.
Црква је грађена у византиском стилу са доста прелепих икона и фресака. Пажњу ми привлаче фреске на којој Свети Нектарије закриљује двојицу својих ученика, Св. Амфилхија Макриса са Патмоса и св. Филотеја Зевракоса са Пароса.
После преноћишта у манастирском конаку, присуствовања јутарњој служби, још један пут целивамо мошти Св. Нектарија, поздрављамо се са монахињама и одлазимо према пристаништу.
Препуни утисака, смирења и љубави напуштамо острво и већ на трајекту започињемо стидљиво да се поверавамо једни другима о чудима, исцелењима и благодати које нам је овај дивни Лекар-Светитељ даравао док смо му били у гостима.
Слава Пресветој Тројици и Светом Нектарију Егинском .
 Амин

      Аутор текста:
  Оливера Обрадовић  

Извор Црква Уб

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.