четвртак, 9. фебруар 2017.

Istina o patlidžanu koju mnogi ne znaju


Postoji dosta namirnica o kojima se sve zna, a zapravo se zna vrlo malo i samim time, iako zdrave, nisu baš često zastupljene u obrocima.
Jedna od takvih namirnica je i patlidžan – nutritivna bomba koja organizmu može donijeti štošta dobroga, samo ako ga se konzumira na redovnoj bazi.
Vlakna, najvažniji minerali, vitamini, kalcij, kalij, cink, fitonutrijenti… – neki su razlozi zbog kojih bi ga morali voljeti, ali ako ste na dijeti, želite smršati, onda je prava informacija za vas ta da patlidžan nema masti i ima jako malo kalorija, a zbog svog sastava dobro će vas zasititi tako da duže vrijeme neće osjećati glad.
patlidzan2
A osim što nema niti masti niti puno kalorija, patlidžan zapravo nema ni puno ugljikohidrata te je zbog svega toga odlična namirnica za regulaciju probave, krvnog pritiska, holesterola, dobra je i za dijabetičare, a kako je puna kalcija i željeza – odlična je za naše kosti i zube.
Patlidžan je bogat i željezom koji pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca koji pak pomažu brže dovesti molekule kisika u cijeli krvotok, odnosno organizam. Koža koju neko običava skinuti također je leglo zdravlja, odnosno – fitonutrijenata koji pospješuju cirkulaciju te izvrsno djeluju na poboljšanje rada mozga.
I na koncu – vlakna. Ukoliko patite od zatvora vlakna iz patlidžana bit će pun pogodak za vaš problem, jer obilje vlakana neće samo pospješiti probavu već će ubrzo početi “tjerati” toksine iz probavnog trakta i tako vas puno brže potjerati na toalet.
patlidzan
Patlidžan je osim toga i ljekovit – a njegova primjena u kulturama širom svijeta različita je – u Nigeriji ga primjerice koriste kao kontracepciju, u tradicionalnoj kineskoj medicini koriste ga za liječenje bolova, kostobolje, neuralgije, gastritisa, želučanih problema, a primjenom izvana liječe se reume, opekline, crvenilo kože.
Zbog svega toga pomalo je nejasno zašto patlidžan sam po sebi nije popularniji i zastupljeniji u kuhinji, posebno zato što je i način pripreme zaista šarolik. Kada je svjež (a ne star i gorak) njegovo meso nježnog okusa savršeno se sljubljuje s brojnim povrćem te samim time komotno može zamijeniti ulogu mesa u obroku.
Doduše, sam patlidžan neće vam dati potrebnu količinu proteina kao meso, ali će vam zato dati druge važne nutrijente i pregršt ideja za nešto drugačiji obrok. Jer patlidžan je odličan ako ga se kuha, pirja, peče, poha, prži, puni, pravi na roštilju ili se od njega radi pire.
I sve to od namirnica koje, recimo sada i to, sadržava čak 88 posto – vode.
Izvor: narodnilijek

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.