понедељак, 20. фебруар 2017.

Evo zašto je šećer vaš najveći neprijatelj

Već decenijama nam pričaju kako su nezasićene masti najveći neprijatelj naše linije i zdravlja, pa je mnogima teško da poveruju u ono što dokrori uveliko znaju - šećer je zapravo mnogo gori. 

 


Naučnici iz dana u dan dolaze do novih otkrića o negativnim posledicama šećera
Mnogi svetski eksperti tvrde da je upravo šećer glavni krivac za mnoge bolesti, od oboljenja srca, preko dijabetesa pa sve to Alchajmerove bolesti, a dobro je poznato da izaziva zavisnost.
 
Međutim, najveći problem je u tome što su šećeri jako dobro skriveni u mnogim namirnicama. Naime, iako šećer jeste sladak, gotovo da nema slane namirnice koju možete da kupite u radnji, a da ne sadrži ovaj "otrov". Hleb, slana i slatka peciva, supe, sosovi i paste puni su šećera, ali ljudi često zaboravljaju na to.
 
Dobra vest je da možete da pobedite šećer, i da sprečite dugoročne posledice. Loša vest je da jednostavno preskakanje dezerta neće biti dovoljno. Ako želite da očistite organizam od "bele smrti", ovo su namirnice koje bi trebalo da izbegavate.
 
1) BELO BRAŠNO
 
Rafinisano, belo brašno odavno je proglašeno jednim od najvećih neprijatelja vitkog stasa. Belo brašno je prost ugljeni hidrat, koji vaš organzam apsorbuje podjednako brzo kao šećer. A sa brzom apsorbcijom dolazi i želja da se jede više, jer šećer odmah odlazi u krv, pa nemamo osećaj sitosti koji bismo imali da jedemo hranu bogatu vlaknima i proteinima. S toga preporučujemo da izbegavate koliko god je moguće sve vrste testa od belog brašna - hleb, kifle, makarone, krekere... Moderno belo brašno sadrži protein glijadin, koji podstiće dobar osećaj (naizgled sreće) i podstiče apetit.
 
2) BELI PIRINAČ
 
 

Proces rafinisanja od zdravog pirinča pravi običan ugljeni hidrat, koji se ponaša isto kao i brašno. Studije su pokazale da svakodnevno konzumiranje ove namirnice, koja se inače smatra zdravom, povećeva rizik od dijabetisa za 11 procenata.
Zato se trudite da uvek jedete braon pirinač, koji je bogat vlaknima, a sporije se vari i daje osećaj sitosti.
 
 
3) SKROBNO POVRĆE
 
Kukuruz šećerac, krompir, batat (slatki krompir) i tikva prepuni su ugljenih hidrata. Iako imaju puno vitamina i minerala, ovakve namirnice se u našem organizmu pretvaraju u obične šećere. Naravno, i dalje su zdravije od torta i kolača, i ne treba ih izbaciti u potpunosti jer imaju i dobra svojstva. Samo se potrudite da ih jedete umereno.
 
4) ODREĐENO VOĆE
 
 

Iako je voće uvek dobar izbor, i sa njim treba imati mere. Postoje određene voćke koje su prirodne prepune šećera, i samim time podstiču našu želju za ovom nezdravom namirnicom. Banana, lubenica i ananas najbolji su primeri za to. Zato je uvek bolje da se odlučite za neku voćku sa manje šećera, kao što je jabuka ili maline, koje su i ukusne i jako zdrave. Takođe, budite oprezni sa sušenim voćem, jer često imaju dodate šećere.
 
5) VOĆNI SOK
 
Pošto ne sadrže ni vlakna ni proteine, voćni sokovi se jako brzo apsorbuju i podižu šećer u krvi. Pored toga, često imaju dodate šećere, pa treba bti jako oprezan sa ovim "zdravim" sokovima.
 
6) GAZIRANA PIĆA
 
 

Bez obzira na to da li imaju šećer, ili veštački zaslađivač, gazirana pića nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. To su uglavnom samo kokteli hemikalija obogaćeni bojama i veštačkim aromama.
 
Iako možda mislite da želju za slatkim možete da utolite "lajt" verzijom gaziranog soka, istina je suprotna. Ovakva pića su mnogo slađa od originalnih verzija sa šećerom, pa mogu samo da vam povećaju želju za slatkišima.
 
Studija koje je trajala 10 godina otkrila je da se struk uvećao za 70 procenata više kod ljudi koji su pili gazirana pića, nego kod onih koji nisu.
 
7) VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI
 
Iako su veštački zaslađivači godinama reklamirani kao spas za dijabetičare, novija istraživanja pokazuju da podjednako loše utiče na nivo insulina i šećera u krvi. Kada receptori u ustima osete sladak ukus, oni šalju signal mozgu da se pripremi za dolazak šećera. Telo reaguje tako što luči insulin, i pretvara šećere u masti. Bez obzira na to što veštački zaslađivač nije šećer, vaše telo reaguje isto ovako, i redovna upotreba može da dovede do toga da vaše telo krene da apsorbuje više šećera. 

Izvor /zena.blic.rs/
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.