уторак, 3. јануар 2017.

Prva meteorska kiša u 2017. godini

Upoznajmo noćno nebo  

Prvi ovogodišnji meteorski roj su Kvadrantidi. Matično sazvežđe ovog roja je nekada bilo sazvežđe Quadrans Muralis, koje je sada deo sazvežđa Volar, gde je sada i radijant (prividno mesto gde se meteori  pojavljuju na nebu) Kvadrantida.

Kvadrantidi su aktivni od 28. decembra do 12. januara, a maksimum je u noći između 3 – 4. januara. Spadaju u najbrojnije meteorske rojeve posle Geminida i Perseida.

Pogodni su za posmatranje sa severne zemljine polulopte, a i Mesec ove godine neće praviti većih problema, jer neće biti recimo pun kao prošle godine već u fazi rasta između mladog meseca i prve četvrti.Mesec često pravi probleme kod posmatranja meteorskih rojeva. Kvadrantidi su ostaci komete 2003 EH1 (još o kometi – link).

Najbolje vreme za posmatranje je od 21h do 4:30h (3 – 4. januar), dok je očekivani Zenitski Prosek po Času (ZPČ) od 40 do 70 meteora za Srbiju. Ipak, dešava se da taj broj premaši 90 meteora po času.
Najveća verovatnoća pojave Kvadrantida je, za razliku od drugih rojeva, nisko na horizontu, baš kao što je prikazano na slici.
Ova meteorska kiša zna da bude propraćena vaoma sjajnim meteorima, tzv. bolidima sa magnitudama od preko -4.
Ukoliko želite da posmatrate ovaj meteorski roj po hladnom vremenu, poželjno je pobeći od gradskog svetla, odnosno da se posmatra sa što tamnije lokacije. Ukratko, važi pravilo: Manje svetlosnog zagađenja, više viđenih meteora.

Kako pronaći radijant Kvadrantida?

Većina nas na nebu lako može naći sazvežđe Veliki Medved i njegov prepoznatljivi deo Velika Kola (najpoznatiji asterizam). Jednostavno posmatrajte nebo malo dalje od vrha Velikih kola u blizini zvezde Alkaid.
Ukoliko se ne snalazite na noćnom nebu, ovaj tekst vam može pomoći da se upoznate za položajem sazvežđa, zvezda i planeta – klikni >>>>ovde 

   
Izvor https://svemir.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.