петак, 23. децембар 2016.

Zaštitite kožu od hladnoće

Lepa Mastilović, najpoznatija kozmetičarka savetuje čitaoce „Života plus“

zena-snijeg-zima-lijepa2

Na niskim temperaturama koži je potrebnija veća zaštita nego tokom drugih godišnjih doba. Vetar, hladnoća, centralno grejanja, povećana vlaga... ostavljaju tragove na koži i zato je neophodno dobro je nahraniti adekvatnim tretmanima. U ovo doba godine, takođe je važno omogućiti koži da diše, jer previše boravimo u zatvorenom prostoru. Svakodnevno provetravanje prostorija je obavezno, a vazduh u prostorijama koje se greju trebalo bi stalno vlažiti - najjednostavnije je da prebacite vlažan peškir preko grejnog tela ili da stavite posudu sa vodom.

Stručna nega

Zimski tretmani su po sastavu preparata hranljiviji, posebno antiejdžing programi koji sadrže voćne kiseline i razne serume, kao i aromaterapija, maske koje pomažu apsorpciju i ručna masaža. Masaže tela su dobre i za zdravlje i lepotu kože. One pomažu da se odstrane toksini, koji se posle masaže pojačano izbacuju preko urina. S obzirom na to da smo zimi manje aktivni veoma je dobro povremeno koristiti i bodi stimulatore koji održavaju mišiće na nogama i rukama, a posebno se preporučuju osobama koje nemaju vremena za redovno fizičko vežbanje. Zbog manjka aktivnosti i teške hrane, zimski period idealan je i za stvaranje celulita. Da biste ga sprečili ili uklonili najbolje je da izaberete neki efektni anticelulit program.

Ako ste zapostavili kožu i imate potrebu za intenzivnijom negom, za vas su idealni serijski tretmani revitalizacije koji koži brzo vraćaju svežinu i zdrav izgled.

Nega kod kuće

Kada je temperatura oko nule, licu treba da pružite negu i zaštitu brižljivo i stručno odabranim kvalitetnim preparatima.

* Ujutru se umijte, obrišite kožu losionom, a zatim lice namažite hranljivijom hidrantnom kremom. Ako imate bore na čelu, vratu, obrazima ili oko očiju, preko njih prvo stavite antirid, a zatim kremu za dan. Ukoliko vam je koža suva ili zrelija prvo nanesite serum ili ampulu, pa tek onda antirid.
* Stavljajte i puder na lice, u prahu, tečni, a možete ih i kombinovati, jer je puder najbolja zaštita od vetra i hladnoće.


* Da biste zaštitili usne uvek ih namažite balzamom ili masnijim hidrantnim ružem pre nego što izađete iz kuće. Ako vam usne ispucaju, mažite ih medom nekoliko puta tokom dana.

* Koža sa crvenilom i proširenim kapilarima naročito je osetljiva zimi i zbog toga joj se mora posvetiti posebna pažnja. Ovom tipu kože jako smeta hladnoća, jer se na njoj kapilari više skupljaju, a ulaskom u toplu prostoriju šire, pa tako gube elastičnost. Zato je neophodna redovna nega specijalnim preparatima za ovaj tip kože.

* Ako vam je koža izrazito suva, izmešajte na dlanu malo tečnog pudera i masne kreme ili hidrantnog ulja i namažite na lice. Tako će zaštita biti još efikasnija.

* I rukama je potrebna zaštita naročito ako su sklone crvenilu i pucanju. Operite ih mlakom vodom, pa utrljajte kremu, masirajući svaki put i koren nokta. Ako vam koža na rukama ispuca namažite ih debljim slojem maske od kreme i malo maslinovog ulja, zatim stavite najlonske rukavice, a preko njih neke deblje rukavice koje će održavati toplotu.

* Koža na stopalima zatvorena u obući postaje suva, posebno na tabanima, pa joj je potreban adekvatan tretman. Stopala potopite u mlaku vodu u koju ste prethodno stavili šaku morske soli. Ova kupka pomoći će vam da odstranite zadebljanja na koži i pojačate cirkulaciju. Ukoliko su vam naslage na petama deblje, negujte ih specijalnim proizvodima koji omekšavaju i regenerišu kožu na stopalima.
* Na kraju napornog dana okrepite se dobrom kupkom, dvadesetak minuta ležanja u kadi opustiće vaše telo i osloboditi ga umora. Ako vam je koža suva, u toplu vodu sipajte tri litra punomasnog mleka. Posle kupke se obrišite i namažite mlekom za telo. Ukoliko imate masnu kožu u toplu vodu dodajte dosta morske soli. Kada izađete iz kade telo obrišite i namažite hidrantnim mlekom.


Pripremite kožu za zimovanje
 
Na planini vladaju drugačiji uslovi od uobičajenih, pa su i pravila za negu kože drugačija. Pre svega, uz redovnu negu treba da koristite i zaštitne kreme sa faktorom koji odgovara vašem tipu kože, jer je planinsko sunce intenzivnije. Bilo bi dobro i da se pre zimovanja podvrgnete dobrom tretmanu aromaterapije.

DOMAĆE MASKE

Za suvu kožu
U pire od krompira dodajte kašičicu maslinovog ulja, pavlake, meda i žumance. Dobro sjedinjenu masu nanesite na čisto lice i vrat, pa pokrijte folijom koja će da održi vlagu i toplotu. Posle pola sata lice obrišite i isperite mlakom vodom.

Za masnu kožu
U pire od krompira dodajte kašiku jabukovog sirćeta ili 2 kašike limunovog soka, izgnječen kivi i kašičicu meda. Masku stavljajte na lice jednom nedeljno ili uzastopno dvanaest dana. Kako bi maska bila efektnija preko nje stavite foliju. Posle pola sata lice isperite prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.



 Izvor http://www.novosti.rs/ 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.