недеља, 25. децембар 2016.

Kedrov orah – blago iz ruskih tajgi

Kedrov orah  


Sibirsko – altajsko ulje kedrovog oraha

Kedrov orah - blago iz ruskih tajgi 

Sibirsko-altajska kedrova šuma ima svoju mikroklimu.
To je svojevrsna fabrika kiseonika, natopljena negativnim jonima i fitocidama, idealno okruženje za zdrav odmor čoveka. U takvoj šumi na 1m³ prosečno se sadrži 200-300 mikroba ćelija, tako što fitoncidi kedra daju izraženo antimikrobno dejstvo u odnosu sa bakterijama.
Vazduh kedrove šume smatra se praktično sterilnim, po medicinskim normama čak i u operacionim salama dozvoljava se 500-1000 nepatogenih mikroba.
Ova biljka je vrlo cenjena u Rusiji, a njena svojstva su jedinstvena, budući da štiti i pomaže za lečenje organizma od mnogih bolesti. Ruski stručnjaci preproručuju da ga u ishranu uključe bukvalno svi.


Regularna upotreba kedrovog ulja se preporučuje 

  • Za normalizovanje želudačnog – gastrointestinalnog trakta
  • Za prevenciju i lečenje poliatritisa
  • Za prevenciju kod prenosivih oboljenja
  • Pomaganje regeneraciji ćelija
  • Zateže zidove krvnih sudova
  • Poboljšava kvalitet krvi i normalizuje krvni pritisak
  • Izbacuje toksine iz organizma
  • Sprečava razvoj ateroskleroze
  • Utiče na krvotok i nervni sistem
  • Normalizuje procese metabolizma u organizmu
  • Sprečava stvaranje lošeg holesterola u krvi
  • Vitamin B2 blagotvorno utiče na vid
  • Izbacuje iz organizma teške metale i stimuliše regeneraciju hrskavice, kostiju i vezivnog tkiva
  • U stanju je da poboljša potenciju muškarca, pa čak i da prevenira probleme muškog i ženskog steriliteta
  • Preporučuje se trudnicama i dojiljama (vitamin E ima važnu ulogu u genetskim procesima, i stimuliše proizvodnju majčinog mleka)
  • Zahvaljujići svojim jedinstvenim svojstvima kedrovo ulje ojačava imunitet za teško obolele od hroničnih bolesti kao i za oporavak posle operacija

Prirodni sastav kedrovog ulja

Kedrov orah spada u visokosvarljive biološki vredne proteine, sastavljene od devetnaest amino-kiselina, od kojih je većina suštinski nezamenjiva, kao i polinezasićenih masnih kiselina (do 70% linolne kiseline – omega 6, do 25% linolinske kiseline – omega 3, do 15% oleinske kiseline – omega 9).
U sastavu kedrovog oraha nalaze se vitamini A, D, E, grupa B-vitamina (B1, B2, B3,). Prirodni je koncetrat vitamina F – esencijalne masne kiseline. Bogat je makroelementima i mikroelementima  (magnezijum, kalcijum, kalijum, bakar, silicijum, mangan, fosfor, molibnden, nikl, jod, kao i titan, kobaltm srebro i barijum).
Takođe, prirodni je koncentrat vitamina F, esencijalne masne kiseline. Neverovatan sklop, koji samo priroda može iznedriti.

Kako odabrati pravo ulje?

Hladno cedjeno nerafinisano kedrovo ulje 

Postoje dva načina dobijanja kedrovog ulja: toplim i hladnim presovanjem kedrovih oraščića. Toplim presovanjem se međutim gube važni vitamini, minerali i korisne osobine koje ulje može da poseduje.
Hladnim presovanjem se dobija hladno ceđeno, nerafinisano kedrovo ulje, kod kojeg su sva karakteristična svojstva sačuvana.
Ukus kedrovog ulja je prijatan, boja je svetlo-žuta ili zlatno-ćilibarska, interesantna aroma.

Osobine kedrovog ulja

Kedrovo ulje je bogat izvor vitamina A,D,E i B grupe (B1,B2,B3)

Vitamin A – vitamin rasta i razvoja; bitan za epielizaciju kože i sluzokože ,važan za odbranu od očnih bolesti i bolesti kože, kao i za održavanje imuniteta. Vitamin B1 (tiamin), učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata i masti, neophodan je i za normalno vunkcionisanje nervnog sistema Vitamin B2 (riboflavin), učestvuje u stvaranju energije iz proteina, masti i ugljenih hidrata, neophodan je za izgradnju vezivnih tkiva i normalno funkcionisanje nervnog sistema, jetre, kardiovaksularnog sistema. Vitamin B3 (niacin), važan za sintezu aminokiselina, učestvuje u metabolizmu, povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, na funkcije organa za varenje. Vitamin E (tokoferol), jedan od najbitnijih antioksidanasa u organizmu, tj.štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima,sprečava oksidaciju masti i oštećenje krvnih sudova, spečava ugradnju holesterola u arterijski plak i tako sperčava razvoj oboljenja srca i krvnih sudova. Bitan je za normalno funkcionisanje polnih i drugih endokrinih žlezda. Kedrovo ulje sadrži pe puta više Vitamina E nego maslinovo ulje.

Ulje kedra prirodni je koncentrat vitamina F

Vitamin F su esencijalne masne kiseline: linolna (omega-6), linoleinska (omega-3) i arahidonska kiselina (omega-6). 
U kedrovom ulju ima i do tri puta više ovih masnih kiselina nego u maslinovom ulju i ribi. Sadrži i omega-9 (oleinsku) masnu kiselinu, koja nije esencijalna.
Ljudsko telo može sintetisati sve masne kiseline koje su potrebne za rast i razvoj osim ove tri. Nazivamo ih esencijalnim jer su vrlo važne za naš organizam i moramo ih unositi hranom u organizam.

Nezasićene masne kiseline

  • pomažu u transportu kiseonika i kalcijuma u ćelije;
  • imaju funkciju u održavanju masnoće kože, pa nedostatak dovodi do poremećaja u sastavu kože i posledično do akni, crvenila, perutanja, svraba kože.
Pomažu i u mršavljenju, tako što sagorevaju zasićene masnoće. Pomaže sprečavanje taloženja holesterola u arterijama, suzbija oboljenja srca i doprinosi zdravlju kože i kose, smanjenju šećera u krvi, jača imunitet, utiče na pravilnu raspodelu masti u unutrašnjim organima, reguliše oksidacione procese, podržava normalne žlezdane aktivnosti, stvaranje zglobne tečnosti, smanjenje holesterola i dr.
Da bi se ove esencijalne masne kiseline sačuvale potrebno je vršiti hladno ceđenje ulja, što je i glavni postupak u dobijanju ulja kedrovog oraha.

Kedrovo ulje sadrži 19 esencijalnih aminokiselina

Sadrži 19 esencijalnih aminokiselina (oko 70% aminokiselina su nezamenljive, što ukazuje na visoku biološku vrednost ulja: triptofan, leucin, izoleucin, valin, lizin, metionin, histidin, prolin, serin, glicin, alanin, fenilalanin, asparaginska, glutaminska kiselina, cistin, cistein, tirozin. Aminokiseline učestvuju u formiranju peptidnih veza.
Proteini kedrovih oraha u odnosu na proteine drugih proizvoda razlikuju se višim sadržajem lizina (do 12,4g/100g protein), metionina (do 5,6 g. / 100 g protein) i triptofana (3,4 g / 100 g proteina) – najviše deficitarnih aminokiselina koje obično ograničavaju biološku vrednost proteina u sastavu proizvoda.
Ulje kedrovog oraha ima visok sadržaj proteina – do 44%, tj. oko 12 puta više nego u pilećem mesu.
Prirodni protein kedrovih oraha je idealno izbalansiran i po sastavu je blizak proteinima tkiva čoveka pa se u organizmu resorbuje i do 99%.
Ulje kedrovog oraha je stoga i važna proteinska hrana.

Ulje kedra sadrži mikro i makroelemente, neophodne u funkcijama svih naših tkiva i organa

Bakar– učestvuje u radu mozga i stvaranju eritrocita Magnezijum – neophodan za pravilanu strukturu kostiju, za normalno funkcionisanje mišića Mangan– neophodan za hrskavicu, učestvuje u metabolizmu masti i glukoze, učestvuje u reprodukciji Silicijum – bitan za izgradnju kostiju, kao i za elastičnost tkiva Vanadijum – učestvuje u metabolizmu masti i glukoze, sprečava sintezu holesterola, učesvuje u radu enzima Kalijum – bitan za rad srca i mišića, učestvuje u održavanju homeostaze u organizmu Fosfor – bitan za formiranje kostiju i zuba, učestvuje u radu mišića i nervnog sistema Kalcijum – glavna komponenta kostiju i zuba, učestvuje u koagulaciji krvi, bitan za rad srca, mišićnog i nervnog sistema Molibden – učestvuje u metabolizmu glukoze i masti, a pomaže u sprečavanju anemije Nikl – nedostatak dovodi do zastoja u rastu, promene u metabolizmu masti i glukoze, dovodi do slabije resorpcije gvoždja Jod – neophodan za normalno funkcioisanje štitne žlezde Kalaj – nedostatak dovodi do usporenja rasta Bor – nedostatak dovodi do slabljenja moždanih funkcija Cink – neophodan za obnavljanje tkiva, za normalan rast i funkciju koštano-mišićnog sistema, pomaže i normalnu funkciju prostate Gvoždje – neophodan za sintezu hemoglobina i stvaranje eritrocita
Sarži još i barijum, titan, jodide, natrijum, srebro, aluminijum, kobalt.

Ulje kedrovog oraha sadrži sledeće šećere

glukozu, fruktozu, saharozu, skrob, celulozu, dekstrozu

Kako kedrovo ulje deluje na organizam čoveka?

Bolji od ribe i maslina

Ulje kedrovog oraha sadrži nezasićenih masnih kiselina omega-3 i omega-6 tri puta više nego što je koncetrisano u maslinovom i ribljem ulju. Ove kiseline uklanjaju toksine i teške metale iz našeg tela i stimulišu rad hrskavice, kosti i vezivnog tkiva, tako da je kedrovo ulje neprocenljivo za osobe koje žive u ekološki opasnim okruženjima.
Takođe u ovoj dragocenoj supstanci ima pet puta više vitamina E nego u maslinovom ulju.
Vitamin E kao snažan antioksidans jača krvne sudove i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Neophodan je za funkcionisanje nervnog sistema, kao i za očuvanje ploda i stimulaciju laktacije u toku trudnoće i dojenja. Usporava starenje ćelija i normalizuje metabolizam masti.

Za potenciju i sterilitet

Dragocen je proizvod i za žene i za muškarce, jer jača potenciju, a kliničke studije su pokazale i da ima efekat u lečenju steriliteta.

Brži oporovak posle teških oboljenja i operacija

Primećeno je da kedrovo ulje ubrzava oporavak posle teških oboljenja, poput karcinoma.

Regulisanje nervnog – mišićnog sistema

Sadrži kombinaciju magnezijuma i vitamina B grupe, koji su neophodni za normalno funkcionisanje nervno-misićnog sistema.

Lečenje digestivnog trakta

Koristi se u lečenju oboljenja digestivnog trakta: čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, zahvaljujući sposobnosti da regeneriše sluzokožu.

Jačanje imuniteta

Utiče na celokupno stanje organizma, povećava imunitet.

Pogodan za decu

Pogodan je za primenu i kod dece, zbog prisustva velikog broja esencijalnih aminokiselina.

Poboljšava krvnu sliku, sprečava osteporozu, sanira rane i opekotine na koži

Lečenje psorijaze, kožnih oboljenja, zapaljenja grla, alergijska oboljenja, prehlada

Kedrovo ulje se sa uspehom primenjuje za lečenje psorijaze i drugih kožnih oboljenja, zapaljenja grla, prehlade, alergijskih oboljenja. Posebno je korisna primena kod ljudi sa kožnim oboljenjima, lomljive kose i noktima, opadanjem kose, a takođe i onima koji žive u radnim i neprijatnim klimatskim i ekološkim uslovima.

Daje odličan efekat kod oboljenja krvi, limfe, rešava problem varikoznih vena

Ulje kedrovog oraha se u narodnoj medicini preporučuje za oboljenja, kao sto su varikozne proširene vene
2 puta dnevno ulje mazati na mesta uz vene, krajevima prstiju uz lake masaže; pri tom paralelno upotrebljavati i kroz oralnu upoterbu.

Primena kedrovog ulja u kozmetologiji

Primena kedrovog ulja u kozmetologiji
Kedrovo ulje:
  • hrani suvu, dehidriranu kožu
  • ublažava iritacije i crvenilo na licu
  • koristi se kao dodatak kremama protiv starenja (anti age)
  • jača koren kose, sprečava njeno opadanje i uspešno otklanja perut

Recepti sa kedrovim uljem u prirodnoj kozmetologiji

Kako zaustaviti opadanje kose pomoću ulja kedrovog oraha

Altajsko kedrovo ulje se može upotrebiti u čistom obliku, za regeneraciju i jačanje tanke i slabe kose koja opada. Utrljati toplo ulje u koren kose, prekrijete peškirom ili kapom za tuširanje. Ostaviti da deluje jedan do dva časa, zatim isperite vodom i blagim šamponom. Takođe možete dodati par kapi kedrovog ulja u šampon prlikom pranja radi postizanja boljeg efekta.
Još jedno efikasno sredstvo koje pomaže pri zaustavljanju opadanja kose, jeste maska od jednog žumanceta i ulja altajskog kedra (1 supena kasika).
Rasporedite dobijenu smesu žumanceta i kedrovog ulja po kosi, nakon 40-60 min isprati. Maska obnavlja sturkturu kose, samim tim čini je jakom i zaustavlja opadanje.

Maska za rast kose sa uljem od kedrovog oraha

Maska za rast kose zahvaljujući svojim aktivnim komponentama poboljšava cirkulaciju krvi, i time jača folikul dlake, i snabdeva vlas hranljivim materijama.
Za masku je potrebno:
  • 4 kafene kašike ulja koštica grožđa
  • ½ kafene kašike ulja jojobe
  • po 3 kapi ulja lavande i ruzmarina
  • kafena kašika kedrovog ulja
Masku nanesite na koren kose i po celoj dužini. Prekrijte peškirom kosu ili kapom za tuširanje. Nakon nekoliko isati isperite kosu.

Recepti sa uljem kedrovog oraha za lice za bore, elastičnost i hidriranje kože

Kedrovo ulje sprečava bore, poboljšava elastičnost kože i sprečava promene na koži koje su prouzrokovane starenjem.
Ugrejte 2-3 kašike kedrovog ulja ali da temperatura ulja ne prelazi 40-50 stepeni. Natopite gazu sa toplim uljem i nanesite na lice i ostavite da deluje 15-20 minuta. Ostatak ulja skinite papirnim ubrusom. Vaša koža će biti nahranjena i hidrirana. Nakon obloga nije potrebno nanositi kremu.
Uveče pred spavanje možete pomešati dve kapi kedrovog ulja sa vašom kremom za lice, jer koži je neophodna hidratacija, a kedarovo ulje je odličan sastojak koji pomaže da se koža nahrani i bude hidrirana.

Ulje kedrovog oraha za skidanje šminke

Kedrovim uljem možete skidati šminku sa lica. Dovoljno je dodati par kapljica na tupfer vate i laganim pokretima skidati ostatke šminke.

NEMA KONTRAINDIKACIJA

Razlozi za preporuku kedrovog ulja od strane nas farmaceuta u apotekama su mnogobrojni, a ono što je najbitnije neželjenih efekata nema. Upotreba je bezbedna kako za decu, tako i za trudnice i dojilje.

Način upotrebe ulja kedrovog oraha

Za opštu primenu u prevenciji ili lečenju

Potrebno je 20-30 min, pre obroka, uzimati jednu do dve kašičice, dva puta dnevno.

Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritis

Ujutru 30 min. pre jela i uveče 2 sata posle poslednjeg unošenja hrane po 1 kafena kašičica (može se razblažiti mlekom 1:1). Proces lečenja traje 21 dan. Ukoliko je neophodno proces ponoviti za 10 dana.

Za aterosklerozu

Po 0.6 ml. 1 put dnevno pre obroka. Proces ponavljati 30 dana. Ukoliko je neophodno proces ponoviti.

Pri opekotinama i promrzlinama

Namazati obolelo mesto ili staviti poveze sa uljem kedrovog oraha do izlečenja.

Pri kožnim oboljenjima

Mazati obolelo mesto 2 puta dnevno i uzimati jednom dnevno ujutru 1 kašičicu ulja.

Pri alergijskim oboljenjima

Uzimati 3 puta dnevno 1 kašičicu pred obrok. Poželjno uzeti pre perioda alergijskih procesa, krenuti 30 dana pre perioda.

Izvor Mala ruska apoteka  

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.