среда, 14. децембар 2016.

Kako zaštititi kožu u zimskim uslovima

koža2  


Hladni zimski dani, vetar i nagle promene temperature pogoduju isušivanju kože i njenom grubom izgledu.Brigom o koži u hladnim zimskim danima obezbedićete ne samo lep izgled kože nego ćete je  i pripremiti za kasnije nadolazeće toplije dane.Spoljašnji faktori nisu jedini koji utiču na stanje naše kože.
Bez obzira na vremenske prilike uviek trebamo obratiti pažnju i na unutrašnje faktore, a to su…
-ishrana -san -voda -kiseonik -stres

Koža – najveći čulni organ
Koža je naš najveći šullni organ, površine oko 2 kvadratna metra, težine oko 3 kilograma.Tokom svog životnog veka kroz regeneraciju kože izgubimo oko 20 kilograma kože, a svake minute – nekoliko desetaka hiljada ćelija.Koža ima funkciju zaštite tela, ključna je u regulaciji temperature, pruža imunološku zaštitu, štiti od UV zračenja, a predstavlja i naša druga pluća.
Koža sudeluje i u procesu izbacivanja toksina i raznih otpadnih materija iz tela. 70% toksina eliminišemo disanjem, dok preostalih 30 % – znojenjem, mokrenjem i pražnjenjem creva.
Ljudska koža je debljine 2 mm, a sastoji se od 2 sloja. Gornji sloj se naziva epidermis i sastoji se od melanina koji je ujedno zaslužan za pigmentaciju kože i štiti od UV zraka.
Donji sloj se naziva dermis. U njemu se nalaze žlezde – znojne i uljne, završeci živaca te folikule kose.Ispod njega se nalazi masno potkožno tkivo.
Kada se koža regeneriše, ćelije gornjeg sloja epidermisa odumiru, a na površinu dolaze ćelije donjeg sloja dermisa. Ovaj proces je ujedno i prirodan način ne samo regeneracije kože nego i zadržavanja mladolikog izgleda, bez bora i opuštene kože.
Šta utiče na našu kožu

1. Ishrana
Za dobru i zdravu kožu potreban je dovoljan unos vitamina A i E te niacina (vitamina B3) koje dobijamo kroz ishranu.
 Izbegavajte brzu hranu (fast food ili junk food), unos kafe, nikotina i masnoća. U  zimskim danima dobroje  uzimati biljnu hranu  koja daje energiju telu i zagrejava ga, ima više kalorija i poboljšava cirkulaciju.Tu spadaju mahunarke, biber ,biljni maslac, čili, beli luk, žitarice, susamovo ulje.

2. San
Potrebno je barem 6-8 sati sna da bi Vaše telo moglo normalno funkcionisati tokom dana. Nedostatak sna pokazaćese  vremenom i na Vašoj koži, jer se kožne ćelije i mišićno tkivo najviše regenerišu dok spavamo.
Stoga nedostatak sna ubrzava proces starenja, koža gubi elastičnost te se na njoj manifesuje bledilo, podočnjaci, bore, herpes itd.

3. Voda
Voda čini 72 % ljudskog tela. Trebate unositi dovoljno vode da bi sprečili dehidraciju, koja može negativno uticati na stanje Vaše kože. Voda pomaže i čišćenju organizma. Preporučuje se da dnevno popijete 2 – 2.5 litre vode.

4. Kiseonik
Ćelijama kože za život je potreban kiseonik, u suprotnom dolazi do oštećenja kože.
Kiseonik je najvažnija hrana naše krvi. Prevelikim unošenjem nikotina u organizam dolazi do razgrađivanja i smanjenja proizvodnje kolagena. Kao posledica nastaju bore i smanjuje se elastičnost kože. Pušenje dovodi i do sužavanja krvnih žila, a time i do smanjenog snabdevanja kože kiseonikom. Ako želite imati glatku i blistavu kožu – prestanite s pušenjem!

5. Stres
Svakodnevni stres dovodi do začepljenja pora i naša koža ne može normalno „disati“.Stres povećava i nivo hormona kortizola što se može očitovati kroz razne upalne procese na koži – svrab, crvenilo, osip i slično.

Kako se još možemo brinuti o koži

Piling ili masaža
Pilingom mehanički „trljamo“ kožu i na taj način odstranjujemo ćelije „mrtve“ kože kako bi „žive“ ćelije iz donjeg sloja dermisa mogle doći na površinu. Pilingom i dobrom masažom ćete poboljšati cirkulaciju, ukloniti umor i pomoći koži da se obnovi.Da bi postigli dobrobiti pilinga, primenjujte ga barem jednom sedmično.

Primena prirodnih krema i ulja
Zimi koža ima dodatnu potrebu za hidratacijom. Zbog toga koristite prirodna ulja, losione i hidratizirajuće kreme.Pri odabiru kreme svakako vodite brigu da ne sadrži alkohol jer on dodatno isušuje kožu.Danas postoji velik izbor prirodnih recepata prema kojim možete sami napraviti razna ulja, kreme, balzame za postizanje odličnog izgleda kože.

Ne zaboravite posvetiti posebnu pažnju Vašim usnama i rukama. Oni iziskuju posebnu njegu u zimskim danima jer se prvo na njima vide znaci niskih temperatura.


MOJA PREPORUKA 


Za suvu i normalnu kožu lica. Sadrži kompleks prirodnih hranljivih materija: biljno ulje, pčelinji vosak, lanolin. Krema izvanredno omekšava i hrani kožu, eliminiše suvoću kože i sprečava pojavu bora. Krema sigurno zaštićuje kožu od mraza u zimskom periodu.. Kozmetička kompoziciona fantazija sa slatkim notama.

Похожее изображение  

 

Fabrika Sloboda: Krema “Jantar” - Ćilibar hranljiva krema za lice / 41 gr.

480.00РСД
 
Bajkal kozmetika NATURALNA RUSKA KOZMETIKA  
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.