субота, 1. октобар 2016.

Namirnice za jesen

namirnice3  

U jesen, priroda nam daje plodove koji se zaista mogu smatrati “suprehranom”. Evo na koje bi od njih bilo korisno da posebno obratite pažnju i uključite ih u svoj jelovnik.

Bundeve i šargarepe
Tamnonarandžasto povrće obiluje beta karotinom, koji je preteča vitamina A (provitamin). Tu su, naravno bundeve – odlične da se od njih napravi supa, gulaš. Obratite pažnju i na batat, ako možete da ga nađete: ova specifična vrsta krompira ima mnogo slađi ukus od običnog, a bogata je kalijumom, kalcijumom, vitaminom C i antioksidantima.

Krstašice, kupusnjače
U jesen u izobilju možemo naći kupusa, prokelja, karfiola, brokolija i rotkvi. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima i biljnim vlaknima. Posebno je interesantno njihovo antikancerogeno dejstvo, koje pokzuju zahvaljujući alkaloidima iz grupe indola. Najbolji način da konzumirate ovo povrće je u sirovom obliku ili da ga kratko kuvate na pari, a neke vrste su odlične i sveže u salati (kupus, rotkva).

Nar
Ova voćka, koja dospeva sada, pravi je rezervoar antioksidanasa i korisnih materija za koje je, između ostalog pokazano da pomažu održavanju elastičnosti krvnih sudova, deluju protiv zakrečavanja, štite mozak i poboljšavaju pamćenje.

Cvekla, rotkva
Cvekla i rotkva su bogate folatima, ili folnom kiselinom (vrstom vitamina B) koji pomažu održavanja zdravlja DNK. Cvekla takođe sadrži i beta-cijanin, koji je dokazano antikancerogen. Posebno su korisne u prevenciji raka debelog creva. Iako se cvekla često koristi obarena, u zimnici, ipak njena korisna svojstva najviše dolaze do izražaja kada se jede presna, npr. narendana u salati.

Lukovice
Beli i crni luk u praziluk su odlični čistači organizma. Uklanjaju kancerogene materije i toksine koji opterećuju jetru. Istraživanja ukazuju i da deluju preventivno protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja. Beli luk takođe ima antibakterijska svojstva, a crni luk je bogat kvercetinom, materijom koja pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa, što je korisno za hladan period godine.

Mahunarke
Zaista, jesen i zima su prevo vreme za pripremu raznih jela od pasulja, boba, ili boranije i graška (ukoliko ste ih ranije zamrzli). Ove namirnice bogate su kvalitetnim biljnim belančevinama, biljnim vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom, ali su novija istraživanja pokazala i da obiluju antioksidansima.

Maslinovo, kokosovo ulje
Ako je lsto period godine kada masna i uljasta hrana baš nije poželjne, jesen je svakako vreme kada u ishranu treba dodati kvalitetne masti. Maslinovo ulje, dokazano, pomaže smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Slično važi i za kokosovo ulje, s tim što ono takođe poseduje i antivirusna i antibakterijska svojstva, što je poželjno u sezoni prehlada i gripa.

Čaj
Poznat je pre svega zeleni čaj, bogat katehinima, koji pomažu jačanju zidova krvnih sudova i deluju preventivno protiv stvaranja ugrušaka. Manje je poznat roibos, čaj od afričkog crvenog grma, koji ima isto tako dobra svojstva kao i zeleni čaj, ali za razliku od njega ne sadrži uopšte kofein, što ga čini nešto zdravijim izborom, pogotovo za one koji nastoje da izbenu kofein.

Sok od grožđa
Neki bi, možda, tu dodali i vino – ali ima već dovoljno dokaza da korisno dejstvo crnog vina nema nikakve veza sa alkoholom koji ono sadrži, već isključivo sa materijama koje sadrži sveže grožđe ili sok od grožđa. To su polifenoli, posebno resveratrol, koji ima antiinflamatorna, antikancerogena i antioksidansna svojstva. Dakle, sveže grožđe, ili sok od grožđa, ako možete da ga nabavite, sjajan su izbor za jesen.

Izvori:
http://www.health.com
http://www.dailymail.co.uk
http://www.weather.com

Preuzeto sa sajta https://tinkturedrsulca.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.