понедељак, 19. септембар 2016.

SPOMEN NA ČUDA SVETOG ARHANĐELA MIHAILA: Evo za koje stvari danas morate obavezno da se pomolite

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju spomen na čuda Svetog Arhangela Mihaila.

mihailo
Arhangel Mihailo
Anđeli se svrstavaju u tri hijerarhijska reda, od kojih viši čine šestokrili serafimi, mnogooki heruvini i bogonosni prestoli, srednji su gospostva, sile i vlasti, a niži načala, arhanđeli i anđelI. Sedam vrhovnih anđelskih knezova razlikuju se samo po službi:
Mihailo je vrhovni arhistratig i borac protiv svih Božjih neprijatelja, Gavrilo je vesnik Božjih tajni, Rafailo je iscelitelj ljudi, Urilo je oganj, svetlost božja i prosvetitelj pomračenih, Salatilo je molitvenik  jer se stalno moli pred Bogom za ljude i pobuđuje ih na molitvu, Jegudilo je slavitelj Boga koji moli nagradu za one kojima šta rade u Božju slavu, a Varahilo je davalac Božjeg blagoslova i posrednik Božjih dobročinstava.
arhangel mihailo
Sveti borac, arhangel Mihailo
Vrhovni vođa anđelske vojske arhanđel Mihailo vazda sa isukanim mačem udara na neprijatelje i progoni ih. On se bori protiv satane i demona koji hoće da zavladaju svetom i protiv svih Božjih neprijatelja, pa je u Pravoslavnoj crkvi poštovan kao ratnički junak i borac koji se priziva u pomoć i pod čiju se zaštitu stavljaju zemlje i gradovi.
 
ČUDA SVETOG ARHANGELA

arandjevovdan_151121_123500
Aranđelovdan
Osim toga , arhanđel Mihailo je moćni isceljitelj, kod čijih su se hramova događala mnogo izlečenja. Glavno mesto njegovog poštovanja bio je frigijski grad Hona, ranija Kolosa u blizini Jerapolja.
Tu se dogodilo poznato čudo arhanđela Mihaila, kome je neki neznabožac, iz zahvalnosti što mu je izlečio ćerku, podigao hram u blizini izvora lekovite vode.
U nameri da potope hram, zlobni neznabošci navrnuli su prema svetinji obližnju reku, zbog čega je arhanđel Mihailo otvorio u steni razvalinu u koju je reka ponirala. Nastao u Frigiji, kult arhanđela  Mihaila seže u III vek. Njemu su u Pravoslavnoj crkvi posvećena dva praznika: Spomen čuda Svetog arhanđela Mihaila u Honi, narodni Ranđel Drugi, i Sabor Svetog arhanđela Mihaila i ostalih bestelesnih sila, u narodu poznat pod nazivom Aranđelovdan. Oba praznika slave se kao porodične slave. Prema nekim izvorima Aranđelovdan je slavila vladarska loza Nemanjića. U Šumadijskoj eparhiji Aranđelovdan je drugom, a u Bosni na petom mestu po broju svečarskih domova. Većina slavara za Aranđelovdan ne sprema žito, jer narod smatra da je arhanđel Mihailo živ na nebu, prvi uz Božji presto. Prema opštem verovanju, arhanđel Mihailo prihvata duše umrlih u mereći dobra i zla dela, upućuje ih prema zaslugama u raj ili pakao, zbog čega se naziva Dušovadnik.
Veruje se da nema spasa obolelome kome Dušovadnik Mihailo stane uz uzglavlje s mačem u jednoj i jabukom u drugoj ruci.

Sv-Arhangel-Mihail

 
 Izvor Opanak. rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.