недеља, 11. септембар 2016.

Срећан празник Усековање главе Светог Јована Крститеља!

Срећна слава! (ПОСТ је на Усековање главе Светог Јована Крститеља)
Ирод Антипа, син Ирода који је убио децу у Витлејему, био је ожењен кћерком арапског кнеза Арете, коју отера и узе жену свог живог брата Филипа. Против тог безакоња уста Свети Јован Крститељ и Ирод га баци у тамницу. На једном пиру пијани Ирод обећа Саломији, Иродијадиној кћерки, која му игром угоди, дати шта хоће, а она, по мајчином наговору, затражи главу Јована Крститеља. И Јована посекоше и главу му на тањиру донеше Ироду. Тело му сахранише ученици, а Иродијада му иглом избоде језик и закопа главу на сметлишту. Потом кнез Арета с војском потуче Ирода, којег цар Калигула прогна у Галију, па у Шпанију, где је са Иродијадом умро у крајњој беди. А Саломија је погинула на реци Сикорису (Сули).

   


Молитва светом Претечи ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ

Крститељу Христов, проповедниче покајања, не презри мене покајника, него, удружен са небеским Војницима, моли се Господу за мене недостојног, утученог, немоћног и тужног, запалог у многе невоље, измученог бурним мислима ума мог, јер сам ја пећина злих дела, те нема краја мојој греховној навици. Ум је мој прикован за земаљске ствари. Шта ћу учинити? Не знам. И коме да прибегнем, да спасена буде душа моја? Само теби, свети Јоване, који си имењак благодати, јер знам да си после Богородице највећи између рођених од жена, јер си се удостојио да додирнеш главу Цара Христа, Јагњета Божјег које узима грех света. Моли Њега за моју грешну душу, да бар од сада, у једанаести час, понесем благи терет, и примим плату са последњима. О, Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте, и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам, не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог многим гресима, обнови ми душу покајањем као другим крштењем, јер си зачетник и једног и другог: крштењем спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рћаво дело: очисти ме оскрнављеног гресима, и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско. Амин!


   


Тропар, глас 2.
Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога Кога си проповедао. Зато, пострдавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у аду, о Богу Који се јавио у телу и узео грех света и Који нам дарује велику милост.


 

Нерукотворени лик Светог Јована Крститеља у стени на месту где му је одсечена глава - Јерусалим

Да молимо Јована,
Славног Крститеља.
Трубу Спаситеља.
Слугу Створитеља,
Богом послана,
Да нам помаже
Како он може.
Да молимо Јована,
Светог и страшног.
Да би нам кроз њега
Помог'о Вишњи Бог.
O Јоване помози
Где год опасност грози!
Вера да се очува
Помози, Јоване,
И да нам буде крува
До краја у све дане,
И да видимо у снопу,
У сваком снопу Божију стопу!
Кад мркне да сване
Помози Јоване,
Грешни да се покајемо
Пре него крају стигнемо.
Пре но Дан Суда гране.
Помози Јоване.

(Народна здравица)

Свети владика Николај Велимировић


 


Усековање главе светог Јована Крститеља и Претече

Кондак, глас 5.
Претечино славно усековање, је славно Божије старање о свету, да и онима који су у аду проповедаш Христов долазак. Нека плаче Иродијада јер безаконо убиство поручи: Не заволе закон Божији, ни живот вечни, но варљиви привремени (земаљски).








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.