среда, 31. август 2016.

Njegovo velicanstvo bosiljak


 

Ako su orhideje kraljice među biljkama, bosiljak je svakako kavaljer među damama – kralj!
Naime, njegovo ime dolazi od grčke riječi basileus što znači kralj,  i stari Grci smatrali kraljem začina. Naravno, govorimo o bosiljku (Ocimum basilicum).

Ovaj uistinu poseban začin potiče iz Indije, gdje raste kao višegodišnja biljka, no u hladnijim krajevima raste kao jednogodišnja biljka jer je osjetljiv na hladnoću. Najbolje raste u toplim i suvim uslovimaa i ne bi ga trebalo saditi napolju dok nije dovoljno toplo (do maja), zbog čega ga je ponekad teško uzgajati.



Bosiljak je maleni grm koji može izrasti od 30 do 60 centimetara. Listovi su svijetlo zelene boje i rastu suprotno jedan drugome, a dovoljno je lagano preći prstima po njima i već se može osjetiti njihov poseban miris.
Na vrhovima stabljike rastu cvjetovi koji su neugledni i bijele boje, no vrlo su popularni kod pčela i leptira. Ako želite podstaknuti  veću bujnost ove biljke, potrebno je odrezati vrhove stabljika na kojima se razvijaju cvjetovi. Na taj će način biljka proizvesti više bočnih ogranaka koji će se moći koristiti kao začini.
Poznato je preko 40 vrsta ove biljke, što je samo potvrda njegovog statusa u kulinarstvu i među uzgajivačima začina.  Razlikuju se po bojama, teksturi i obliku lišća, cvjetovima i visini. Neki od neobičnih a mogu imati mirise i ukuse koji uključuju cimet, limun i anis.

Začin i lijek

Bosiljak je atraktivna biljka koju se može saditi u svakoj vrsti vrta, povrtnjaku, cvjetnjaku ili s drugim začinima. Posebno je zanimljiv u teglama za cvijeće na kuhinjskim prozorima, gdje je na dohvat ruke kada se pripremaju ukusna jela. Naime, ako često kuvate jela talijanske kuhinje, onda znate da je bosiljak nezamjenjiv završni začin u umacima za tjesteninu. Takođe, jela koja uključuju paradajiz ili jaja rijetko se poslužuju bez bosiljka. Ovaj začin pomaže pri varenju „težih“ jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi.
Osim kuvanjem, bosiljak dosta gubi na ukusu i sušenjem, no zato ubranu biljku možete držati u zamrzivaču ili je konzervirati u ulju ili sircetu za mjesece kada nije moguće ubrati svježu.

 

Ova biljka sadrži veliku količinu snažnih ulja, zbog čega se koristi i u proizvodnji parfema. Takođe, pokazuje i ljekovita svojstva.Bosiljak otvara apetit, podstiče varenje, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora.
Osim što je blagonaklon za varenje, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćne besike. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, i kod neredovnih menstruacija.
Ako imate upornu ranu koja nikako ne zarasta, možete ju tretirati oblogom od bosiljka, koji će djelovati kao antiseptik i ubrzati proces zarastanja. U narodnoj je medicini popularan čaj od bosiljka koji se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripe ili kašlja.
Listove osušenog bosiljka prelijte kipućom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi deset minuta. Čaj uzimajte redovno, ali posle osam dana napravite pauzu od dvije nedjelje.

Nema stresa uz SVETI BOSILJAK

Nježni zeleni mirisni listovi svetog bosiljka cijenjeni su u svim dijelovima svijeta. U Italiji je poznat kao simbol ljubavi, a Egipćani su ga nudili na svojim oltarima.
Dok se običan bosiljak (Ocimum basilicum) uzgaja i koristi kao začin, Hindusi smatraju sveti bosiljak (Octimum sanctum) pravom svetom biljkom koja liječi i ne jedu ga. Vjeruju kako djeluje na poboljšanje duha, uma i tijela.

 

Najveća bolest savremenog doba je stres, a za njega bosiljak ima pravi odgovor! Kada mislite kako više ne možete izdržati pritiske posla, porodicnih obveza , dodajte malo svetog bosiljka u svoj život.
Sveti bosiljak dolazi u obliku tecnog ekstrakta koji se kaplje u vodu, sok ili čaj, a takođe ga možete konzumirati u obliku tableta. Razlikuje se od običnog bosiljka izgledom i ukusom. Može biti crvene ili zelene boje, i puno je  intenzivnije arome.
Prema istraživanju objavljenom u Indian Journal of Pharmacology, koje je uporedilo učinke raznih biljaka na stres (svetog bosiljka, azijskog i sibirskog ginsenga), sveti je bosiljak imao najbolje rezultate, te se preporučuje kao idealni narodni lijek.
Ne samo da vam pomaže opustiti se, nego i djeluje na druge probleme: prehladu, groznicu, kašalj, upalu grla, bubrežne kamence, srčana oboljenja, upale usne šupljine, probleme disajnih puteva ili probleme s pamćenjem.
Prokuvana voda sa bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje.
Kako bi se riješili upala u usnoj šupljini, jednostavno žvačite nekoliko listova bosiljka. Ne samo da ćete se riješiti dosadne upale, nego ćete pročistiti krv i sniziti nivo holesterola.

Izvor: Biologija.com.hr, K. Korvat

Tekst u celosti preuzet sa Durmitor. com

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.