уторак, 23. август 2016.

Koenzim Q10 – kralj među koenzimima i koenzim mladosti


Koenzim Q10 ili ubikinon je tvar slična vitaminima koju možemo pronaći u svim dijelovima tijela, sa djelovanjem srodnim onom vitamina E. Vjerojatno je još jači antioksidant od vitamina E. Deset je poznatih supstanci koje označavaju koenzim Qs ali koenzim Q10 je jedini kojeg možemo pronaći u ljudskom tkivu. Koenzim Q10 igra presudnu ulogu u proizvodnji energije u svakoj stanici našeg tijela. Pomaže cirkulaciju , stimulira imunološki sustav, povećava oksigenaciju tkiva i ima značajan u utjecaj protiv starenja. Manjak koenzima Q10 povezan je sa periodontalnom bolešću, dijabetesom i mišićnom distrofijom.

Istraživanja nam govore da dodatak koenzima Q10 prehrani pomaže u kontroli razine histamina i te pomaže osobama s alergijama, astmom i respiratornim bolestima. Mnoge osobe ga također uzimaju uz lijekove za sniženje kolesterola kako bi smanjili grčeve u nogama. Dokazano je da statini (lijekovi za sniženje kolesterola) smanjuju razine koenzima Q10 u organizmu.


Koenzim Q10 koriste mnogi liječnici diljem svijeta usmjereni na prirodnu, nutricionističku i ortomolekularnu medicinu za liječenje mentalnih funkcija. Naime, koenzim Q10 pomaže kod Alzheimerove bolesti i shizofrenije. Također pomaže u borbi protiv pretilosti, gljivičnih infekcija kandidom, multiple skleroze i dijabetesa.

Druge bolesti kao što su parkinsonova bolest, bolesti srca i krvnih žila i migrene, povezane su sa smanjenom sposobnošću tijela (ili dijelova tijela) da pretvore hranu u energiju i koenzim Q10 itekako pomaže.

Čini se da je koenzim Q10 ogroman korak u liječenju i prevenciji kardiovaskularne bolesti. Studija provedena tijekom 6 godina uz pomoć znanstvenika sa sveučilišta u Texasu pronašla je da pacijenti oboljeli od kongestivnog zatajenja srca uz terapiju koenzimom Q10 pored uzimanja lijekova imaju 75% veću vjerojatnost preživljenja uspoređujući sa 25%-tnim preživljenjem pacijenata samo na običnoj terapiji lijekovima. Slična studija Sveučilišta u Texasu u suradnji sa Centrom za bolesti odraslih osoba iz Japana pokazala je kako koenzim Q10 snižava krvni tlak bez lijekova i kroz promjenu prehrane.

Pored borbe protiv bolesti srca i krvnih žila koenzim Q10 pokazao se učinkovit u smanjenju smrtnosti kod eksperimentalnih životinja kod kojih su inducirani tumori i leukemija.

Neki doktori pacijentima preporučuju koenzim Q10 za smanjenje posljedica kemoterapije.

Koenzim Q10 se naširoko upotrebljava u Japanu. Više od 12 milijuna ljudi u Japanu uzima koenzim Q10 prema preporuci liječnika za liječenje bolesti srca i krvnih žila (jača srčani mišić), visokog krvnog tlaka i pojačanje imunološkog sustava. Istraživanja u japanu su pokazala da koenzim Q10 također pomaže kod poravnanja želuca i dvanaesnika, a može pomoći i kod ulcera dvanaesnika.

Količina koenzima Q10 u organizmu se smanjuje sa starošću, tako da je poželjno uzimanje koenzima kao dodatka prehrani, a posebno kod osoba preko 50 godina starosti.

Izvori u prehrani:

ŠpinatSkuša, losos i srdela sadrže najveće količine koenzima Q10, pa je logičan učinak mediteranske prehrane u prevenciji i liječenju bolesti srca i krvnih žila.  Koenzim Q10 može se također naći u govedini, kikirikiju i špinatu. Obično u hrani konzumiramo između 10 i 15 mg dnevno, uglavnom iz ribe i mesa. Vegetarijanci bi trebali biti oprezni jer je njihov unos koenzima manji od optimalnog i trebali bi razmotriti uzimanje koenzima Q10 kao dodatka prehrani, kao i starije osobe.

Upotreba:

Koenzim Q10 je topiv u ulju i mastima i najbolje se apsorbira uz hranu koja sadrži ulja ili masnu hranu kao što je riba. Potreban je oprez prilikom kupovine koenzima Q10, svi proizvodi ne sadrže najčistiji oblik. Njegova prirodna boja je između tamno-žute i narančasta i nema skoro nikakav okus u obliku praha. Potrebno ga je držati podalje od topline i svijetla. Čisti koenzim Q10 se razlaže na višim temperaturama. Najpoželjniji oblik za kupovinu koenzima je tekući oblik  ili vezan s uljima. Svi dodaci koenzima Q10 nalaze se u obliku softgel kapsula (raspršen u tekućini), osim u kozmetičkim proizvodima.

Cijene variraju od proizvođaća do proizvođaća, ali danas se na tržištu najvećim dijelom nalazi bioidentični koenzim Q10, jer se prešlo na biotehnološku proizvodnju.

Idealna konzumacija koenzima Q10 je najmanje 2  ili 3 puta tokom dana (posebno ako se radi o bolestima) kako bi se održala konstantna koncentracija u krvi. Kod kardiovaskularnih bolesti koenzim Q10 koristi se u dozama od čak 100 mg tri puta dnevno.

Nuspojave:

Radi se o vrlo sigurnom spoju koji se prirodno nalazi u organizmu, tako da gotovo nisu poznate nuspojave čak ni pri vrlo visokim dozama.

O lije*ovima koji ponekad opasno smanjuju razine koenzima Q10 u organizmu i kod kojih je više nego poželjna suplementacija koenzimom Q10 (neki kemoterapeutici, beta blokatori, statini i triciklički antidepresivi) pročitajte u idućem članku:


AUTOR: Tomislav Kolarević, mag.ing.molekularne biotehnologije 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.