среда, 31. август 2016.

Bosiljak čuva zglobove


bosiljak-čuva-zglobove
Došli ste do zaključka da vam treba snažno protivupalno sredstvo koje će olakšati bol u zglobovima. Bosiljak će vam pomoći.

Može se koristiti na nekoliko načina. Njegovi sveži aromatični listovi pokazali su se kao snažan protivupalni lek kod osoba kojima otok zglobova predstavlja problem ali i kod onih kod kojih je dijagnostikovan artritis.

Istraživači na British Pharmaceutical Conference u Manchesteru ustanovili su da unošenje koncentrovanog ekstrakta dve vrsta bosiljka - Ocimum americanum i Ocimum tenuiflorum - smanjuje oticanje zglobova do 73% i to u samo 24 sata.

"Procenili smo protivupalno delovanje obe biljke i ustanovili da veoma slično deluju kao i diklofenak tablete (protivupalni lek koji se naširoko upotrebljava u slučajevima artritisa)," rekao je Vaibhav Shinde, sa Poona College of Pharmacy u Indiji koji je i sproveo istraživanje.

Za razliku od sintetičkih lekova, kod bosiljka nema nuspojava poput probavnih iritacija i bolova izazvanih uzimanjem lekova. Ovo bi moglo biti vrlo korisno obolelima od artritisa koji svakodnevno gutaju tablete.

Bosiljak se kao začinska i lekovita biljka koristi vekovima. Opareni bosiljak koristi se kao lek kod upalnih procesa: bronhitis, astma, bolesti kože i artritis. I dijabetičari bi mogli da imaju korist od bosiljka jer on snižava nivo glukoze u krvi.

"Istraživanje pokazuje da eugenol, ulje koje bosiljku daje poznatu aromu, aktivna molekula ključna za ovaj protivupalni efekt," rekao je dr. Vaibhav Shinde i dodao:"Međutim, možda su uključene i druge molekule. Moramo da otkrijemo o kojima se radi i iskoristiti to u pravljenju leka."

Tablete s ekstraktom bosiljka još uvek ne postoje na tržištu ali i povećani unos bosiljka i pravilna ishrana mogu imati protivupalni efekat. Još ako ste u mogućnosti da nabavite azijski bosiljak, koji je bogatiji eugenolom, napravili ste pun pogodak. 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.