среда, 3. август 2016.

СВЕТА МАРИЈА МАГДАЛИНА - БЛАГА МАРИЈА


                                 


Света Марија Магдалина бијеше родом из града Магдале у Сирији, због чега и би названа Магдалина, из племена Исахарова. Мучена од седам злих духова, она чу за Христа Спаситеља како изгони ђаволе и исцјељује од свих болести. Стога она дође к Спаситељу који у то вријеме прохођаше градове и села у Галилеји проповједајући Јеванђеље, исцјељујући Својом божанском силом и свуда чинећи добро свима, и човекољубиве милости Његове удостоји се и она.
Јер Господ милостиво погледа на њу и истјера из ње љуте мучитеље - седам ђавола, и оздрави јој не само тијело него и душу. Он јој просвети ум свјетлошћу познања истине, да би вјеровала у Њега - истинитог Месију, Сина Божјег, посланог од Бога Оца на спасење свијета. И постаде ова Марија ученица Христова и следбеница Његова, и са осталим светим женама служаше Му све до Његовог добровољног страдања, крсне смрти и погребења. О томе свети јеванђелист Матеј пише овако: Онде бијеху и гледаху издалека многе жене које су ишле за Исусом из Галилеје и служиле му. Међу њима беше Марија Магдалина (Мт. 27, 55-56). Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина, и горко туговала са Пресветом Богородицом, и тјешила неутјешну Богоматер којој нож пробадаше душу.

И као што света Магдалина бијеше вјерна следбеница и служитељица Господа Христа за вијреме Његовог земног живота, таква она остаде и када Он мртав лежаше у гробу. Јер као вјерна ученица, желећи да Му и мртвоме послужи, она прва дође на гроб са скупоцјеним мирисима. И то не једанпут него трипут дође. Први пут дође рано, док још беше мрак, одбацивши слабост и страх женски; и угледавши камен одваљен од гроба отрча брзо натраг и извјести светог Петра и светог Јована Богослова говорећи: "Узеше Господа из гроба". Петар и Јован похиташе на гроб, а за њима и света Магдалина. И то би њен други долазак на гроб. Када ова два апостола у гробу Христовом не видјеше ништа друго до погребне хаљине, вратише се, а света Марија остаде код гроба плачући, и надвири се над гроб и видје два анђела у бијелим хаљинама где сједе један чело главе а други чело ногу где бијеше лежало тијело Исусово; и анђели јој рекоше: Жено, што плачеш? - а она им одговори: Узеше Господа мог, и не знам гдје га метнуше. - Рекавши то она се обазре натраг, и видје самог Господа Христа гдје стоји, и не познаде Га; но мислећи да није Он упита Исуса за Исусово тело: Господине, ако си га ти узео кажи ми гдје си га метнуо, и ја ћу га узети. - И када је Господ ослови по имену рекавши: "Марија!" тада она познаде да је то сам Господ, и припаде к ногама Његовим клањајући Му се, иако јој Господ забрањиваше да Га се не дотиче. И би послана од Господа к братији. Све се ово зби прије изласка сунца, при сијању зорњаче. А трећи пут света Марија Магдалина дође на гроб са другим светим женама када сунце већ бијеше грануло. Оне тамо видјеше анђела који их обавјести о васкрсењу Христовом, и када се враћаху к апостолима, света Магдалина по други пут видје васкрслог Господа који се тада јави свима Мироносицама. Јер Господ их срете и рече им: "Радујте се!" А оне приступивши ухватише се за ноге његове и поклонише му се. Тада им рече Исус: "Не бојте се; идите те јавите браћи мојој". И као што света Магдалина би прва која видје васкрслог Господа Христа, тако она би и прва благовјесница васкрсења Његовог. По вазнесењу Господњем она пропутова многе земље благовјестећи Христа, као и свети апостоли. Допутовавши у Рим, она изађе пред ћесара Тиберија, и предајући му јајце црвено обојено, поздрави га ријечима: "Христос воскресе!" У исто време она оптужи ћесара Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао. Потом света Магдалина из Рима отпутова у Ефес ка светом Јовану Богослову, коме је апостолски помагала у дјелу проповједања Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свијету као прави Христов апостол, због чега је и названа равноапостолна.

Пошто апостолски послужи Господу, света Магдалина се блаженим уснућем престави ка Господу, и би сахрањена. Нетљене чудотворне мошти свете равноапостолне Марије Магдалине бише у деветом веку при цару Лаву IV Мудром свечано пренете из Ефеса у Цариград и смјештене у храму манастира светога Лазара, чинећи чудеса у славу Христа Бога нашег, коме част и поклоњење кроза све векове. Амин.


http://www.spcdvorovi.com/ 
 



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.