понедељак, 8. август 2016.

26. јул/8. август - Преподобномученица Параскева Римљанка - "Трнова"

 

Тропар Параскеви, глас 1.

Ревност твоја и дела, била су прикладна имену твоме, истоимена. Исповедајући твоју веру у Господа Христа као једину, наследила си Живот вечни, Параскево мученице. Отуда нам изливаш исцељења и молиш се за душе наше.

   

26. јул/8. август - Преподобномученица Параскева Римљанка - "Трнова"

Кондак Параскеви, глас 8.

Ходите верни да сложно запевамо песму мученици Параскеви, која блиста чудесима у свету, одгони таму демонске обмане и подаје изобилно благодат вернима, који јој кличу: Радуј се, мученице многострадална!

 

Рођена у Риму, од родитеља хришћана. Када су јој се родитељи упокојили, све своје имање раздала је сиромасима и замонашила се. Као монахиња, ревносно и са великим жаром проповедала је Христа Бога Живога, не кријући се, иако је живеле у времену крвавог прогона хришћана. По оптужби римских Јевреја, изведена је пред цара Антонина, који је ласкањима покушао да је поколеба у вери у Христа. Потом су јој на главу ставили усијани шлем, али Бог је чудесно спаси, те она напусти Рим. У још два града су је изводили пред судије и мучили, али силом Божијом она се брзо опорављала, чинећи притом велика чудеса. Најзад је неки Тарасије посече мачем. Света Параскева је пострадала за Христа Бога у II веку.

   


То што се на иконама види да Света Петка носи посуду са очима, има везе са житијем Преподобне мученице Параскеве (икона 2), која је живела у Риму, за време римског императора Антонина Пија (138-161), који је лично наредио да се Светитељка стави на муке, како би се одрекла вере хришћанске. Кад је није усмртио усијани шлем, који су ставили на њену главу, цар је наредио да је баце у врело уље, но кад Светитељка и ту би неповређена, цар затражи од Параскеве да га попрска тим уљем, да се осведочи да ли је врело или не. Она захвати руком врелог уља и баци га цару у лице. Цар одмах ослепе и у тешким боловима замоли Параскеву да га исцели, а он ће поверовати у Христа. Параскева се помоли Богу и цару се врати вид. Он одржа обећање и крсти се, као и сви његови телохранитељи. Зато се на иконама Преподобне мученице Параскеве сликају очи, које је она, својом молитвом, повратила цару-мучитељу.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.