уторак, 19. јул 2016.

Piše paradajz – čitaj likopen

Likopen je karotenoid prisutan u ljudskom organizmu pretežno u krvi ali i u koži, jetri, nadbubrežnim žlezdama, plućima,tomato3 prostati i debelom crevu. Likopen ima anitoksidativne i antiproliferativne efekte koji su dokazani na životinjama ali i na ljudima.  To u praksi znači da je izuzetno važan u borbi protiv bolesti kao i u sprečavanju istih. Kojih bolesti, kako kada i zašto pokazale su brojne studije na ovom nutrijentu.

Namirnice koje sadrže likopen pokazale su da smanjuju učestalost raka, kardiovaskualrnih bolesti, degeneracije žute mrlje oka. Ipak treba imati na umu da su ovi benefiti dokazani primenom paradajza u ishrani koji je pored likopenom bogat i vitaminima C i folnom kiselinom te se ne može sa sigurnošću tvrditi da se radi baš i likopenskom efektu. Svakako navešćemo sve pozitivne efekte a vi jedite paradajz čim stignete.

I ne zaboravite – nije važno da li konzerviran, kuvan, stavljen u teglju ili kečap – likopen odoleva svim tretmanima i tu je da vas zaštiti od različitih zala. Kao na primer…
tomato1Oksidativni stres - likopen je jedan od najjačih antioksidanata i kao takav važan je u svimstanjima povišenog stvaranja slobodnih radikala tj u tzv okidativnom stresu. U ovim stanjima likopen je prevaga ovim štetnim materijama i on njih neutrališe i sprečavanja njihovo dalje stvaranje.
Astma – likopen kao i drugi karotenoidi imaju važnu ulogu u prevenciji i terapiji astme.
Bolesti srca i krvnih sudova – smanjivanjem oksidacije lošeg holesterola smanjuje se i stvaranje naslaga na zidovima krvnih sudova. Na ovaj način štite ne samo srce, nego poboljšavate cirkulaciju u mišić, bubege, mozak itd.
Benigna hiperplazija prostate – ako imate preko 50 godina znate šta ovaj termin znači i koliko su neprijatne tegobetomato2 uvećanja prostate. Likopen dokazano prevenira ovo stanje.
Zaštita od sunca – ne morate se mazati kremama sa karotenoidima da pocrnite. Maznite koji paradajz pre sunčanja i mirni ste (naravno ovo ne znači da se u podne sunčate, ali razumete poentu).
Vid – čuli ste da treba da grickate šargarepu za dobar vid? 
E pa isto važi i za paradajz. Ipak je u pitanju karotenoid.
Imunitet  - nema šta nije dokazano da podiže imunitet, pa evo da spomenemo i likopen. Šalu na stranu svaki tomato4antioksidant pa i ovaj imaju značajan uticaj na imunitet.
I ako vam ovo nije dosta, onda se setite prolećnog roštilja, piletine, mladog luka i paradajza i šta će vam bolji antistres, čak da nitša od ovoga nije tačno. E pa nazdravlje sa sokom od paradajza!
Daniela_potpis_fotografija






Izvor Pansport   

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.