четвртак, 28. јул 2016.

Kako pobijediti ljetne vrućine

Kako pobijediti ljetne vrućine 


Kako pobijediti ljetne vrućine
Nakon čestih vremenskih promjena, visoke temperature uzele su maha i sada se neminovno povlači pitanje kako što lakše preživjeti ljetne vrućine. Uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo lakše ćete se nositi s predstojećim ljetnim danima i smanjiti one negativne utjecaje uzrokovane visokim temperaturama.

Zadržite svježinu doma


Zaštite svoj dom od direktnih zraka sunca
tako što spustite rolete za vrijeme toplih sati kako biste zadržali hlad. Može biti neobično, ali ako za vrijeme najveće vrućine zatvorite prozore spriječit ćete ulazak toplog i teškog zraka u prostorije dok u rano jutro i u noćnim satima kada je zrak svježiji držite prozore otvorene kako bi se prostorije rashladile.
Nastojte ne doprinijeti dodatnom stvaranju vlage u vašem domu: tuširajte se i perite rublje kada opadnu vrućine kako biste spriječili stvaranje kondenzacije i pare koje bi pogoršale situaciju.
Koristan savjet: ako imate vrt ili balkon ukrasite ga biljkama penjačicama pomoći će apsorbirati toplinu i obraniti dom od direktnih zraka sunca.
  

Smanjite unos soli

Smanjite unos soli 

Smanjite unos soliJedan od najboljih načina na koji ćete se boriti protiv ljetnih vrućina je prehrana.  Za vrijeme visokih temperatura želja za kuhanjem je gotovo neznatna što često dovodi do toga da se jede ono što vam se u tom trenutku nađe u hladnjaku, sirevi, salame, grickalice i sl. Naizgled vam se to može učiniti kao idealan obrok, ali ovim načinom prehrane tijelo pohranjuje povećanju količinu soli koju takve namirnice sadrže, a sol je najveći krivac za nadutost. Prehrana idealna za ovo razdoblje je ona siromašna soli. Dajte više prostora voću i povrću, smoothies, frapeu, mlijeku od badema ili oraha koji su bogati mineralima, hraneći se slanijim jelima kada su temperature niže, kroz ujutro ili predvečer.

Pijte dovoljno tekućine


Ovih dana kada sunce nemilosrdno prži, prvo što trebate imati na umu je piti dosta tekućine prvenstveno negaziranu vodu i izotonične napitke koji sadrže minerale. Poznato je da se tekućina treba ravnomjerno unositi tijekom dana, iako se često događa da se pije samo za vrijeme obroka. Imajte uvijek sa sobom bocu vode i sjetite se svakih sat vremena otpiti nekoliko gutljaja. Preporučljivo je piti najmanje dvije i pol litre vode dnevno (osim ako vas liječnik nije savjetovao drugačije), čak i kada niste žedni.
Koristan savjet: U vodu dodajte malo prirodnog soka od limuna što će vam pomoći kod smanjenja nadutosti. 
 

Neka voće i povrće bude sastavni dio prehrane

 

Neka voće i povrće bude sastavni dio prehrane 
 
Neka voće i povrće bude sastavni dio prehraneOsim vode, ne zaboravite da su voće i povrće najbolji suborci protiv vrućine zahvaljujući mineralima i vitaminima koji se nalaze u njima. Postoji mnogo jednostavnih načina kako možete pripremiti sezonsko voće i povrće kao što je osvježavajuća juha od krastavca, hladne voćne torte i drugi.
Češći manji obroci (tri ili četiri lagana obroka tijekom dana) ostaju sigurno najbolji izbor u odnosu na kompletni obrok. Za vrijeme ljetnih vrućina svakako dajte prednost namirnicama koje sadrže manje masnoće poput mesa, ribe, povrća i voća. Sladoled kojeg se najčešće jede ljeti i kojem je teško odoljeti je potrebno konzumirati u malim količinama jer sadrži visoku razinu kalorija. 

Izbjegavajte izlaske za vrijeme visokih temperatura


Nastojte ne izlaziti iz vaših domova za vrijeme visokih temperatura. Ako ne možete izbjeći boravak na otvorenom, mokra kosa i šešir ili pamučna kapa svakako će vam pomoći preživjeti vruće ljetne dane. Za dodatno osvježenje pustite hladnu vodu na zapešća, gležnjeve, vrat i sljepoočnice jer na tim dijelovima su krvne žile blizu površine i krv se tako hladi.
Nastojte ne boraviti na suncu od 11 sati do 18 sati, kada su temperature najviše. 

Birajte laganu odjeću

Birajte laganu odjeću 
 
Birajte laganu odjeću Birajte lagane ljetne materijale poput lana i pamuka svijetlih boja jer one najbolje reflektiraju sunčeve zrake, a zahvaljujući prirodnim materijalima koža može disati. Također neka vaš izbor bude udobna odjeća jer uska odjeća ometa cirkulaciju. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.