четвртак, 30. јун 2016.

Glavni simptomi nedostatka Vitamina D

Vitamin D je topljiv u mastima i igra važnu ulogu u mnogim važnim funkcijama tijela. Najpoznatiji po radu s kalcijem u vašem tijelu, pomože u izgradnji i održavanju jakih kostiju. Vitamin D također je uključen u regulaciju imunološkog sustava i stanica, gdje može pomoći u prevenciji raka.


nedostatak vitamina d simptomi glavni
 


Vitamin D je vjerojatno najvažniji nutrijent kada se govori kostima ili imunološkom sustavu. Ne samo da će adekvatna konzumaciju vitamina D sačuvati kosti i imunološki sustav zdravim, to je također može spriječi niz ozbiljnih zdravstvenih stanja. Nedostatak vitamina D je najpoznatiji po stanju koje uzrokuje rahitis (krhkih kostiju) kod djece, stanje u kojem se tkivo kosti ne otvrde ili mineralizirati. Ovo stanje često dovodi do krhkih kostiju i koštane deformacije, često se poklapa s povećanim rizikom od ozljeda. Međutim, novija istraživanja otkrivaju veze između nedostatka vitamina D i niz drugih zdravstvenih stanja.
Istraživanja pokazuju da vitamin D može igrati ulogu i u prevenciji i tretmanu hipertenzije, dijabetesa tipa1 i tipa2, multiplu sklerozu (MS) i hipertenzije.
Predstavljamo vam glavne simptome koji ukazuju na nedostatak vitamina D i na koje bi trebali obratiti pažnju.

Bol i splabost mišića

Stupanj boli i slabosti mišića varirati od male boli to one koju jedva izdržite. U početku ove simptome gotovo da i ne osjetimo. Ako je nedostatak vitamina D duži onda ovi simptomi imaju tendenciju da postanu još gori. Razlog tome je da vitamin D, kad metabolizira, poboljšava mišićne kontrakcije – bitan mehanizam za jačanje kostiju.

Oslabljen imunološki sustav

Kada je u tijelu niska razina Vitamin D onda je naš imunološki sustav u opasnosti. Visoka koncentracija vitamina D receptora mogu se naći u imunim stanicama, te stanice zahtjeva odvoljan unos vitamina D u organizam.

HIPERTENZIJA

Hipertenzija (povišeni krvni tlak) često rezultat toga da nema dovoljno Vitamina D u tijelu. Naše tijelo formulira peptide koji povećava krvni tlak kroz arterije ograničenja i zadržavanje vode. Vitamin D služi kao protumjere, suzbijanju ove enzimatske reakcije i porgrešnu reakciju organizma,čime normalizaciju razine krvnog tlaka.

Osjećaji tuge/depresije

Veza između nedostatka vitamina D i osjećaja tuge/depresije. Jedna posebno zanimljivo otkriće uključuje korelaciju između sezonski afektivni poremećaj, sezonskog depresivno stanje, i promjenjive razine vitamina D3. Sudionici su izvijestili značajno smanjena prisutnost različitih simptoma, uključujući i žudnja za hranom, hipersomnija, letargija, kao i poremećaja spavanja

Problemi sa crijevima

Izvjesni gastrointestinalni poremećaji utječu na apsorpciju vitamina D. Oni koji imaju celijakiju, Crohnovu, upalne bolesti crijeva, vjerojatno će biti veći rizik od nedostatka vitamina D, zbog tih interakcija. Osim toga, oni s visokim količinama masnog tkiva su skloni nedostatak vitamina D, jer mast razrjeđuje vitamina i smanjuje njegove fiziološke učinke.

Prekomjerno znojenje

Čudan dodatak ovoj listi je sklonost ljudi da se više znoje bez dovoljne razine vitamina D. Za razliku od mnogih stavki na popisu, medicinski stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto se znojimo više s niskim razinama vitamina D. Sve što je poznato je da postoji čini se da je neodvojiva veza između niske razine vitamina D i prekomjerno znojenje, osobito oko čela.

Zdravlje srca

Postoji vjerojatnost korelacija između niske razine vitamina D i kardiovaskularnih bolesti. Medicinski stručnjaci vjeruju da je niska razina vitamina rezultat u višim koncentracijama kalcija nakupiti u arterije; nakupljanje kalcija je plak koji se stvara u arterijama i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Ostali simptomi vezani za niskim razinama vitamina D – hipertenzije, dijabetesa tipa 2, pretilosti i visokog kolesterola – Čini se da je vitamin D povezan sa zdravljem srca.

Izvor vitamina D

Sada kada smo vam objasnili koji su to simptomi nedostatka vitamina D, vrijeme je da vma kažemo kako najbolje unijeti vitamin D u svoj organizam. Sunčanje će definitvino povećati količinu vitamina D u organizmu. Sok od narandže je odličan izvor vitamina D
Gljive, organsko meso, riba, jaja, zobene pahljuice, sve nabrojane namirnice su odlični izvor Vitamina D za vaše organizam,koji možete unijeti kroz zdravu prehranu.


Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.