среда, 8. јун 2016.

Dijeta riječima: Što govorite to i privlačite

dijeta-rijecima  

Vi odlično znate koja se hrana smatra zdravom, koliko ima kalorija, što se jede u koje doba dana kao i da je kretanje jako važno. Ali, umesto da gubite kilograme vi ih dobivate! Prije nego što optužite za to genetiku, spor metabolizam i stres, razmislite griješite li možda u – riječima koje koristite
Dobivate, a ne gubite. Ako sebi govorite da ćete „izgubiti“ kilograme, to tako tužno zvuči! Svaki gubitak je tužan i težak, a vi uvijek želite da ništa ne gubite. Što je normalno. Zato, odlučite i recite da ništa ne gubite već dobivate: priliku da obučete baš onaj odjevni predmet, energiju, bolji san, ljepši ten, a zašto da ne, i poglede, zadivljene poglede!
Što jedem, umjesto što izbjegavam. To što „ne jedete slatkiše (sladoled, čokoladu, torte)“ vaš um vidi kao sladoled s velikim iks preko slike, i čuje samo „jedem slatkiše“ a ne, kao i svako drugo ne – ne umije registrirati. Probajte. Ne jedem čokoladu. Evo, časna riječ, sad mi se baš jede. Govorite da jedete više voća i povrća, žitarica ili čega već, govorite što jedete umjesto da govorite što izbjegavate.
Teško ili lako. Razmislite o ovome: ako mislite da je teško držati dijetu, bit će, ako mislite da je lako, tako će i biti. Izgovorite glasno prvo riječ „teško“ a zatim riječ „lako“ i primijetite kako se i u govoru te dvije riječi razlikuju. Prva je kao kamen a druga kao pero. Ovo vrijedi i za sve drugo što radite.
Mogu i hoću. „Ja to ne mogu“, da vježbam, šetam, kuham… Tko to kaže? Vi? Odakle vam to saznanje? Jeste li probali, ili ste probali pa odustali? Zašto mislite da ne trebate pokušati još koji put, kažite sebi da možete i hoćete, da uživate u tome, da se nagradite poslije svakog ma kako malog uspjeha?
Uživajte. Uživajte u putovanju i promjenama koje vam se događaju. Stvorite u mislima sliku vas na cilju, sliku živih boja, veselu, pozitivnu, punu detalja koje volite i koji vam znače.
Budite dosljedni. Ne dozvolite da vas drugi uvjere da prekinete tu promjenu u prehrani koju ste otpočeli. Nema razloga da vas netko uvjerava da jedete ako mislite da ne treba, da vam priča kako ste „baš super“ takvi kakvi ste. Ako vas uvjeravaju da taj jedan događaj „nema veze“, nemojte se ljutiti već im duhovito odgovorite (smislite unaprijed kako).
Normalno je da zapne. Ako zapne, znajte da je normalno da ponekad pored koraka napred bude i par koraka unazad. Nemojte se sebi obraćati ružnim riječima, vrijeđati sebe i ponižavati.
Cilj promjene. Kad stignete do cilja odnosno željene težine, morate znati da to što ste promijenili dimenzije tijela a time možda i stil oblačenja, šminkanja a možda malo i ponašanje, ne znači da ste promijenili sebe. Na tome tek trebate raditi. Razmislite dobro i jasno recite sebi zašto želite oslabiti, da kada to postignete ne budete razočarani zbog toga što se nije dogodila promjena koja nema veze s tijelom već psihom.
Tekst: Željka Zebić
Antistresvodic.rs

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.