среда, 8. јун 2016.

1., 2., 3. čakra - sjedište ženskog zdravlja

Prve tri čakre najvažnije su za zdravlje žene: njihova neravnoteža može prouzročiti bolne menstruacije, probleme s probavom te emocionalne uspone i padove. Naučite kako ih uravnotežiti uz pomoć vježbi i prehrane
 
 


Riječ čakra na sanskrtu znači krug, kotač, vrtlog (svjetla). Imamo ih sedam, a raspoređene su od anusa do vrha glave. Bili mi njih svjesni ili ne, u zdravom tijelu su u stalnom stanju rotacije i vibracije, što suvremena znanost objašnjava kao kemijske promjene uzrokovane radom endokrinih žlijezda.

Životne situacije i nezdrave navike poput fizičke neaktivnosti, loše prehrane i samoograničavanja naših sposobnosti uzrokuju neravnotežu u kretanju čakri. U slučaju nedovoljno aktivne čakre razvija se osjećaj fizičke i emocionalne tromosti u području kojim upravlja ta čakra, a ako je preaktivna, njezine sile postaju dominirajuće u životu pojedinca. Ako postoji blokada u jednoj ili više čakri, energija kroz njih ne teče kako treba, i krajnji rezultat je neravnoteža među čakrama koja može rezultirati problemima u svim životnim područjima. Pravilan rad čakri ključ je zdravog tijela i uma.

Čakra # 1: mooladhara čakra

Mooladhara, prva ili korijenska čakra, obuhvaća karlicu, područje između anusa i genitalija, bazu kralježnice te prva tri kralješka. Aspekti života kojima ta čakra upravlja su izrazito bitni za ljudsko postojanje: potreba za hranom i skloništem, osjećaj podrijetla, zabluda, obmana, ljutnja, pohlepa, škrtost i senzualnost, a nadasve želja za više iskustva i informacija, koja djeluje poput motivirajuće sile osobnog razvoja. Glavni djelujući organ je anus pa se slab rad ove čakre očituje u zdravstvenim problemima poput hemoroida, zatvora i problema s debelim crijevom, a u osobnosti u obliku sklonosti nezgodama, krizama identiteta, nesigurnosti, tjeskobi, nemiru te slabo razvijene i ovisne osobnosti. Presnažan rad prve čakre karakterizira nasilno ponašanje zasnovano na nesigurnosti. Prehrana Mooladharu možemo uravnotežiti „uzemljujućom“ prehranom bogatom korjenastim povrćem (mrkva, pastrnjak, rotkvica, cikla, luk, češnjak, krumpir), bjelančevinama (mlijeko, tofu, proizvodi od soje, grahorice, ghee, maslac od kikirikija) te začinima poput hrena, vlasca, crvenih ljutih papričica i papra.
čakre 

Aktivnosti Prema hatha jogi, sve vježbe snage i istezanja (pogotovo stopala i nogu), stojeći položaji i položaji koji otvaraju područje karlice stimuliraju prvu čakru razvijajući samopouzdanje, svjesnost i ljubav prema vlastitu tijelu, uzemljujući nas te pomažući nam da osjetimo sigurnost i mir. Najjednostavnije vježbe su kotrljanje teniske loptice stopalima (što istovremeno služi i kao tretman akupresure) te dvominutno hodanje na prednjem, lijevom i desnom dijelu stopala te na peti. Nakon toga možete napraviti nekoliko čučnjeva, pretklona i otklona te kruženja kukovima. Prema akupresuri, ako patite od zatvora, trebali biste stiskati nekoliko puta po nekoliko sekundi palcem unutarnju stranu vrha brade, a ostalim prstima vanjsku stranu.
 
Vježba za prvu čakru: MOOLA BANDHA
Sjednite u bilo koji udoban položaj za meditaciju, primjerice u položaj lotosa. Zatvorite oči i opustite cijelo tijelo. Osvijestite prirodan proces disanja. Usredotočite svjesnost na rodnicu pa počnite stezati to područje povlačeći mišiće zdjeličnog zida prema gore i opuštajući ih. Nastavite u jednoličnom ritmu, s normalnim disanjem. Nakon toga polako stegnite iste mišiće i zadržite ih tako. Budite potpuno svjesni senzacija u tijelu. Zatim stegnite još jače, ali tako da ostatak tijela bude opušten. Polako opustite mišiće. Ponovite 10 puta. Nemojte izvoditi za vrijeme menstruacije.
Točka stezanja je kod grlića maternice, gdje maternica prelazi u rodnicu. U početku će se analni i urinarni sfinkteri također stezati, ali kako se s vremenom razvijaju osviještenost i kontrola, osjećat će se samo jedna točka. Ova vježba stimulira živce karlice, osnažuje urogenitalni sustav i sustave pražnjenja te liječi depresiju.

 Čakra # 2: swadhistana čakra

Druga čakra, swadhistana, smještena je ispod pupka i povezana sa spolnim organima, donjim dijelom probavnog trakta, mjehurom, mokraćnim kanalom, bubrezima i nadbubrežnim žlijezdama. Glavni organ Nadbubrežne žlijezde su za suvremenog čovjeka iznimno važne jer u stresnim situacijama izlučuju adrenalin u krv, što ubrzava sve fiziološke procese, buđenje i izoštravanje uma, otkucaje srca, disanje itd. Ova čakra vlada svim tjelesnim tekućinama, uključujući iscjeljujuće tekućine limfnog sustava te sinovijalnu tekućinu u zglobovima.
čakre 

Aspekti života koje stvara i kojima vlada su stvaranje, rađanje, obitelj, mašta, zabava, ljubomora, milosrđe, zavist i radost. Kad postane aktivna, može se manifestirati kao visoko samopouzdanje, neodoljive žudnje i strasne želje. U pojedinca stvara želju za druženjem, suosjećajnošću, senzualnošću i zaigranošću. Ako je preaktivna, osoba se može odati porocima, postati seksualno preaktivna i emocionalno ovisna o drugima; ako je preslaba, osoba je stroga, emocionalno udaljena, bez volje za životom i druženjima, histerična te pruža otpor prema promjenama. Na fizičkoj razini, slab rad druge čakre očituje se slabokrvnošću, alergijama, bolnim i neredovitim menstruacijama, masnom kožom, preslabom ili prejakom seksualnom željom, bolovima u donjem dijelu leđa, neplodnošću, sindromom policističnih jajnika i miomima u žena, a u muškaraca varikocelom.
 
Prehrana Swadhisthanu uravnotežuje slatka hrana (dinja, mango, jagoda, slatka naranča, kokos, med), orašasto voće (bademi, orasi i sl.) te začini poput cimeta, vanilije, sezama, rogača, slatke paprike i kima. Njome vlada element vode pa tijelu prijaju sve vrste juha, variva, čajeva i sokova te voće i povrće s visokim udjelom vode (poput krastavca i lubenice). Eliksir za ženske spolne organe je limunada od cijelog limuna (s korom) koja uravnotežuje lučenje spolnih hormona i menstrualni ciklus te ublažuje predmenstrualni sindrom.
 
Najčešći uzrok blokada druge čakre je otpor prema životu, što uzrokuje stalnu napetost kukova i reproduktivnih organa koju će ukloniti sve vježbe za karlicu, kukove i prepone. Aktivnosti Vježbe uvijanja kralježnice, pretkloni, zakloni i otkloni te kruženje kukovima također su preporučljivi. Za održavanje spolnih organa zdravima, redovito po nekoliko minuta na dan masirajte oba zapešća, s većim pritiskom na kosti, te nožne zglobove.
 
Vježba za drugu čakru: SAHAJOLI MUDRA
Sjednite u bilo koji udoban položaj za meditaciju, po mogućnosti u položaj lotosa, tako da su vam glava i leđa ravno. Ruke stavite na koljena, pritišćući vrškom kažiprsta korijen palca. Ostali prsti su ispruženi, a dlanovi okrenuti prema gore ili prema dolje. Zatvorite oči i opustite se. Postanite svjesni mokraćnog kanala. Udahnite, zadržite dah i povucite mokraćni kanal prema gore – ova radnja je poput susprezanja snažne potrebe za mokrenjem. Stidne usne bi se također trebale malo podizati za vrijeme ove vježbe, ali ne i zdjelični zid. Stegnite koliko dugo vam je ugodno, počevši s nekoliko sekundi, te postupno produljujte. Izdahnite i opustite se. Počnite s tri pa polako povećajte do deset puta. Kod upale mokraćnog kanala izbjegavajte ovu vježbu. Sahajoli mudra regulira i osnažuje cijeli urogenitalni sustav.

Čakra # 3: manipura čakra

Treća je čakra manipura, smještena iznad pupka. Glavni organ Obuhvaća solarni pleksus koji je povezan s probavom i metabolizmom hrane, a vlada djelovanjem gušterače i jetre te kontrolira nagon za hranom. Oni koji pate od nepravilnog rada probavnog sustava (poput probavnih smetnji ili lijene jetre), dijabetesa, poremećaja u prehrani, čestih glavobolja, prekomjerne ljutnje ili straha, opsesivno-kompulzivnog ponašanja te problema sa spavanjem, trebali bi uravnotežiti rad treće čakre.
 
Aspekti života Motivacijska energija ove čakre potiče na razvoj ega i identiteta. Osoba kojom dominira manipura teži moći i priznanju, čak i na račun gubitka obitelji i prijatelja. Ovo je centar samodokazivanja, dinamičnosti i dominantnosti. U negativnom smislu, može se izraziti u obliku despotizma i gledanja na stvari i ljude isključivo kao na sredstva ostvarivanja vlastite moći i zadovoljenja vlastitih potreba. Iza slabo aktivne manipure stoje usporenost, inertnost, nemogućnost izražavanja vlastite volje i niska razina samopouzdanja.
 
Prehrana Za uravnoteženje treće čakre treba slijediti umjerenu prehranu, u kojoj bi se trebale naći žitarice, riža, sjemenke lana, suncokreta i buče, domaća tjestenina i kruh, mliječni proizvodi, začini poput đumbira, mente, kurkume, kima i anisa, čajevi od kamilice i majčine dušice te sokovi od mrkve i kupusa.
 
Aktivnosti Radite pozdrav Suncu i vježbe osnaživanja abdomena. Također, ako svakodnevno po nekoliko minuta snažno pritišćete palčevima dlanove i stopala, aktivirat ćete sve organe abdomena.
 
Vježba za treću čakru: ISPRAVLJANJE SOLARNOG PLEKSUSA
Spojite dlanove i linije malih prstiju te promotrite debele linije na oba dlana (tzv. linije srca). Ako je solarni pleksus uravnotežen, ove linije su jednake razine i spojene; ako je jedna iznad ili ispod, znači da patite od probavnih smetnji pa treba izvesti vježbu uravnoteženja solarnog pleksusa. Stavite desni dlan okomito na unutarnji dio zgloba lakta lijeve ruke (možete lagano uhvatiti biceps) i pokušajte udariti lijevo rame vrhom lijevog palca. Ponovite 10 puta. Zatim ponovno dijagnosticirajte stanje solarnog pleksusa; ako linije i dalje nisu ujednačene, ponovite još 10 puta.
 
Željka Ciganović
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.