четвртак, 19. мај 2016.

MIŠIĆ DUŠE



Najdublje sakriven mišić ljudskog tela jeste slabinski mišić od koga zavise naša ravnoteža, mišićna celovitost, pokretljivost, snaga, uskladjenost kretanja, elastičnost zglobova i rad svih organa.

Slabinski mišić nije samo mišić stabilnosti nego i organ opažanja (svesnosti, uvidjanja) zasnovan na biološkoj inteligenciji, koji i bukvalno ovaploćuje najdublji nagon za preživljavanjem, i još važnije, našu elementarnu želju za uzrastanjem i stvaranjem.
 

Pružajući se s obe strane kičmenog stuba, slabinski mišić obuhvata deo kičme od dvanaestog torakalnog (grudnog) pršljena i svaki od 5 lumbalnih pršljenova. Odatle se spušta kroz stomačnu duplju do karlice, završavajući na vrhu butne kosti.
Slabinski mišić jedini povezuje kičmu i noge. Zahvaljujući njemu stojimo uspravno i hodamo normalno. Kad je ovaj mišić zdrav i dobro funkcioniše, kičma je stabilna što je odlična podrška trupu i vitalnim organima.
 

Slabinski mišić, zbog svoje povezanosti sa dijafragmom, utiče na naše disanje. Povezan je direktno i sa limbičkim (osećajnim) mozgom, specifičnom strukturom koja se nalazi u srcu mozga i za koju se smatra da predstavlja komandno mesto kontrole fiziološke ravnoteže (disanje, srčani ritam, krvni pritisak, apetit, san, libido, lučenje hormona). Uloga limbičkog mozga je izgleda u tome da drži sve te funkcije u balansu, u onom stanju koje je otac moderne fiziologije Klod Bernar nazvao homeostazom, dinamičkom ravnotežom koja nas održava u životu.
 

Naš ubrzani, savremeni život (koga podstiče adrenalin iz simpatičkog nervnog sistema), neprestano zateže i opušta slabinski mišić, čineći ga bukvalno spremnim da svakog trenutka poleti ili zarati.
 

Ako je slabinski mišić stalno izložen stresu ili tenziji, sva je verovatnoća da će se pojaviti simptomi kao što su bol u ledjima, krsno-karličnom zglobu, išijas, problem sa diskom, spondiloza, skolioza, degeneracija kukova, bol u kolenima, menstrualni bolovi, neplodnost i digestivni problemi.
 

Zgrčeni slabinski mišić ne izaziva samo organske probleme već, pritiskajući okolne strukture, otežava protok telesnih tečnosti i ometa dijafragmalno disanje. Suštinski, stalno stegnuti slabinski mišić uporno upozorava telo da je u opasnosti, da je možda ugrožena nadbubrežna žlezda ili oslabljen imuni sistem. Mnogo je stvari u svakodnevnom životu koje ugrožavaju slabinski mišić: sedišta u kolima, neudobna odeća, cipele, nepravilan hod itd. Zato je veoma važno osloboditi se svih nepotrebnih tenzija. To ne znači kontrolisati sâm mišić već osvestiti umeće tumačenja njegovih poruka i biti svestan svog tela.
 

Čuvajući zdrav slabinski mišić, podmladjujemo vitalnu energiju našeg tela i učimo kako da se povežemo sa energijom Univerzuma. U taoističkoj tradiciji, slabinski mišić se naziva “mišićem duše” i okružuje dublji, glavni energetski centar tela. Pokretljiv i jak slabinski mišić nas uzemljuje, dopuštajući tananoj energiji da teče kostima, mišićima i zglobovima. Slobodna i uzemljena, kičma se može osvestiti… Sila gravitacije prenosi težinu kroz kosti, tkiva i mišiće u zemlju, a zemlja vraća nazad kroz noge i kičmu, puneći energijom telo i uskladjujući njegovo držanje, kretanje i stav. To je neprekidno opštenje izmedju nas, zemlje i kosmosa.
I zato treba budno pratiti šta inteligentni slabinski mišić govori.


izvor:www.facebook.com/holimited.sr

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.