четвртак, 26. мај 2016.

KAKO SE RASHLADITI NA +35

KAKO SE RASHLADITI NA +35  

Tokom vrućih letnjih dana i velikih sparina teško je rashladiti se. U normalnim uslovima telo se hladi znojenjem, ali ako je vlaga jako visoka, onda znojenje nije dovoljno. U takvim uslovima pomažu trikovi kao što je hladna voda na zglobovima ili spavanje na svilenoj posteljini, piše Dejli mejl.

Svilena posteljina rashlađuje
Leti je najbolje spavati na prozračnoj svilenoj posteljini koja koži omogućava da diše, a kako ima prirodna hipoalergetska svojstva, odličan je izbor za sve koji imaju problem s osipom od vrućine. Takođe, preporučuje se spavanje u prizemlju kuće zato što se topao vazduh podiže, a hladan zadržava uz tlo.

Stavite zglobove pod hladnu vodu
Hladna voda na zglobovima u trenu će rashladiti organizam, a svežina će trajati najmanje sat vremena. U letnjim danima pomaže i vlažan peškir ohlađen u frižideru. Dovoljno je staviti ga na kritične tačke kao što su vrat, kolena i stopala.

Metalni nakit apsorbuje toplotu
Tokom leta modne detalje treba birati oprezno. Metalne narukvice i ogrlice lako se zagrevaju, a potom tu toplotu telo apsorbuje i teško se rashladi.

Uključite začine u ishranu
Iako se tako ne čini, začinjena hrana zapravo rashlađuje. Tako čili papričica i kari podstiču znojenje, a kako znoj isparava, tako hladi organizam. Takođe, leti se preporučuje jesti više manjih obroka na dan zato što preterivanje s hranom podstiče zagrevanje tela.

Ventilator i voda su savršen par
Ventilator pomaže kod rashlađivanja, ali vrlo je važno postaviti ga na odgovarajuće mesto. Najbolje ga je smestiti na pod zato što se vruć vazduh diže, a dole ostaje hladan. Takođe ventilator treba okrenuti ka gore i ispred staviti posudu hladne vode koja će ubrzati proces hlađenja.

Kreme treba držati u frižideru
Kreme i losione za telo držite u frižideru. Ohlađena tekstura blagotvorno deluje na kožu i trenutno rashlađuje, a najbolje ih je naneti odmah nakon tuširanja.

Kućni aparati greju prostoriju i na stendbaju
Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu pa ih je leti bolje potpuno isključiti. Tako ćete izbeći nepotrebno grejanje prostora, ali i uštedeti na računima za struju.

Umesto sladoleda jogurt
Iako je sladoled poslastica koje se povezuje s letom, jednak efekt ima u jogurt. On sadrži 85 posto vode i u trenu rashlađuje organizam, a pomoći će i dodatak voća s visokim procentom vode kao što je lubenica ili ananas.

Vitamini štite od opekotina
Dnevna doza vitamina štiti telo od opekotina. U tome pomažu vitamini C i E koji sprečavaju oštećenje na koži, a njima su bogati agrumi, bobičasto voće, avokado i orašasti plodovi.

Kopriva sprečava zadržavanje vode
Za vreme velikih vrućina uobičajeno je oticanje zglobova i zadržavanje vode. Opasno zadržavanje tečnosti može da spreči supa od koprive koja podstiče cirkulaciju, a bogata je kalcijumom, magnezijumom i kalijumom neophodnim za organizam. 



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.