петак, 13. мај 2016.

ČISTI KRV I SMIRUJE NERVE: Pijte čaj od ruže i preporodite organizam i telo!

Kraljice cveća pored zavodljive lepote ima i brojna lekovita svojstva.

 

Ah, ta ruža! I lepa, i mirisna, i zavodljiva, i lekovita... Kleopatra je, navodno, svoju spavaću sobu prekrila ružinim laticama da bi zavela Marka Antonija. Konfučije je toliko bio opčinjen njima da je posedovao biblioteku od 600 knjiga o njihovom uzgajanju. Napoleonova žena Žozefina u čuvenom ružinjaku dvorca Malmezon imala je više od 250 vrsta. Ružinom vodicom osvećena je i jedna od najlepših građevina sveta, Aja Sofija. Rimski carevi su priređivali raskalašne gozbe u čast ruža...

Lekovitost ovog cveta opisana je još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali, tek kada su je u srednjem veku, iz Persije, Rimljani doneli u Evropu, ruža je postala cenjena kao biljka koje može da leči. Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B 3, C, D i E, a njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka. Plod divlje ruže koristi se protiv infekcija bešike.

Ruže koje se uzgajaju u zdravstvene i kozmetičke svrhe ne smeju se đubriti veštačkim đubrivom niti prskati pesticidima. Cvetovi se beru kada je suvo i toplo vreme, od aprila do kasne jeseni.


Čaj od osušenih latica ruže


Čisti krv, jača srce, nerve, čisti jetru, organe za varenje, osvežava umorno telo, ublažava bolove u materici. Dobro ga je piti ako imate žuticu, preobilne menstruacije, nesvestice, glavobolje, "belo pranje", ako patite od nesanice... Ružin čaj je odlično sredstvo ako vas boli grlo ili su vam upaljene glasne žice, kao i za ispiranje usne duplje ukoliko imate gljivičnu infekciju.

Priprema: jedna kašičica ružinih latica prelije se sa dva decilitra kipuće vode, poklopi, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi, zasladi medom jer mu se tako poboljšava delovanje, naročito ako se koristi za smirenje ili bolji san. Treba ga piti pola sata pre jela.
Onima koji su antibioticima uništili crevnu floru, preporučuje se da tri puta dnevno, pre jela, popiju 1-2 dl čaja.


Sirup od ruža


Jača srce, a priprema se na sledeći način: oko 60 grama latica prelije se sa pola litre prokuvane i ohlađene vode, doda se pola grama vinske kiseline i ostavi da odstoji bar dva dana, a može i duže. Tečnost procedite kroz lanenu krpu, dodajte pola kilograma livadskog meda, pa sirup sipajte u boce. A može i ovako: dve šake latica prelijte sa pola litre vrele vode i poklopite. Posle 24 sata tečnost procedite, dodajte u nju 250 grama šećera, a kada se on istopi sipajte sok od jednog limuna, pa kuvajte još 5 minuta. Plućni bolesnici trebalo bi dnevno da piju 2-4 velike kašike ovog sirupa.

Nega lica

Ruža se koristi u kozmetici, aromaterapiji i u proizvodnji parfema, a naročito za negu kože lica. Ukoliko je masno ili sklono aknama, preporučljivo je lice svakodnevno mazati ružinom vodicom, koja se pravi tako što se šargarepa iseckana na kolutove, nekoliko listova nane i latice od 5-6 većih ruža kuva u litri vode, pa prohlađena i proceđena tečnost sipa u manje flaše i čuva na hladnom mestu.

Ako imate suvu ili normalnu kožu, možete koristiti masku za lice i vrat. Dve supene kašike toplog kuvanog krompira izgnječite viljuškom, dodajte kašičicu meda i žumance, pomešajte, pa u to stavite kap eteričnog ružinog ulja. Masku na koži držite petnaestak minuta, uklonite je vatom, umijte se. Da bi vam koža bila svilenkasta i meka, na nju nanosite piling napravljen od pet supenih kašika šećera, dve kašike bademovog ulja, kašičice meda i tri kapi eteričnog ulja ruže.

Ružina rakija

Koristi se za masažu, a blagotvorno deluje na isperutanu i kožu prekrivenu aknama, kosu sklonu peruti. Takođe, preporučljiva je kod uganuća i reumatskih bolova. Priprema: u litar rakije (loze) stavite 50 grama suvih ružinih latica, a devetog dana rakiju procedite kroz lanenu krpu.


Ružino ulje


Preporučljivo je mazati opekotine, rane koje teško zaceljuju, prozebline i ispucalu kožu. Napravite ga tako što ćete 2,5 dl maslinovog ulja, u koje ste stavili 50 grama latica, na toplom mestu čuvati mesec dana (svakog dana ulje promućkajte), a potom procedite.

Eterično ružino ulje je na ceni, jer je za litar potrebno i do 3.000 latica! Koristi se za mirisne sveće, aromatične kupke, masažu, ispiranje usta i grla... Blagotvorno je ako ste depresivni, nervno napeti, ne možete da zaspite, bolujete od visokog krvnog pritiska, glavobolje, aritmije, ukoliko vam pucaju kapilari, imate bore, unutrašnju infekciju, a pogotovo je dobro za negu suve kože.

Autor:Dnevno. rs  Foto: Freedigitalphotos.net/Praisaeng

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.