петак, 8. април 2016.

Vernici danas slave sabor svetog Arhangela Gavrila

Kao jedan od sedmorice vrhovnih Anđela, među vernicima je naročito poznat po uzvišenoj i mističnoj fresci “Belog anđela” iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe


Beli anđeo
Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović
Srpska pravoslavna crkva i vernici prvog dana nakon Blagovesti praznuju sabor svetog Arhangela Gavrila, vesnika radosti, kako bi na dostojan način odali poštovanje svecu koji je Presvetoj Bogorodici Mariji doneo vest o začeću Sina Božjeg, Isusa Hrista.

Među vernicima je Arhangel Gavrilo naročito poznat po fresci “Beli anđeo” iz Manastira Mileševe , koja kao deo šire kompozicije “Mironosice na Hristovom grobu” predstavlja upravo Gavrila kako obučen u beo hiton sedi na kamenu i mironosicama rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća, odnosno njegov prazan grob.
Sveti Arhangel Gavrilo jedan je od sedam Anđela najvišeg čina, koji stoje najbliže Bogu. Oni su ravni među sobom po dostojanstvu i svaki od njih ima svoju zasebnu službu. Služba svetog Gavrila je bila javljanje tajni Božjih. Sveti oci navode da je Gavril javio Joakimu i Ani o rođenju Device Marije, i da je on poučavao Mojseja u pustinji kako da napiše knjigu Postanja.


Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović
Foto: Wikipedia/Snežana Trifunović
Ime Gavril znači Bog i čovek, ili krepost Božja. Samim imenom svojim on potvrđuje da će Gospod u utrobi Device Marije postati savršen čovek,  ne u smislu telesnog uzrasta, nego u smislu kreposti i razuma.
Koliko je tajna očovečenja Boga veća od drugih tajni, toliko je njemu ugled postao veći među njegovom družinom od trenutka Blagoveštenja, jer su ga smatrali kao najprisnijeg vidioca najnepoznatijih tajni Božijih.
(Telegraf.rs)
 Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.