среда, 27. април 2016.

Veliki četvrtak je spomen na Tajnu večeru

Svetu tajnu pričešća Hristos je ustanovio u Jerusalimu, gde je na Tajnoj večeri blagoslovio vino i hleb i podelio ih učenicima uoči Velikog petka, dana svog konačnog stradanja.



Foto: Profimedia Foto: Profimedia
















Svim grešnicima, čak i onim najvećim, ako se pričeste na Veliki četvrtak, biće oprošteni gresi, veruje narod obeležavajući i tim verovanjem dan uoči Velikog petka, odnosno Hristovog raspeća.
Na taj dan je Isus ustanovio Svetu tajnu pričešća govoreći: "Uzmite, jedite; ovo je telo moje." i "Pijte iz nje svi; Jer ovo je krv moja Novoga zaveta koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova", a to su reči koje se i danas čuju tokom svete liturgije.

Hristos je svojim učenicima oprao noge učeći ih tako, sopstvenim primerom, kako treba da služe jedni drugima i zapovedio im da ljube jedni druge: "Da ljubite jedni druge kao što ja vas ljubim".
Na Veliki četvrtak služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog, a na taj dan uveče čita se dvanaest odlomaka iz Jevanđelja o stradanju Hristovom.
U manastir Tronošu seljaci iz obližnjih sela donose na ovaj dan veliku sveću, tešku više desetina kilograma od čistog voska, koja se pali tokom čitave godine, dok se ne donese sledeća.

Ovaj dan se u mnogim krajevima slavi kao slava orača, oni odu do njive sa zaprežnom stokom, ali ne rade ništa. Veselja nema već samo okupljanje. Kod nekih pravoslavnih naroda danas se boje uskršnja jaja, ili se bar počinje sa tim.

Lisa. rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.