среда, 23. март 2016.

Zdravstvena moć susama

Ali Babina rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom, čija se mahuna rasprsne kada semenke budu sasvim zrele. Time se otvara nepregledno polje moći ove semenke. 

 Foto: sxc.hu  

Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija. Susam posut po belom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste.

Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju lekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi 5000 godina.

Semenke mogu da budu bele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrednosti.

Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože).

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Minerali su sledeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i leči nepravilnosti na koži). Kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da „izvuče“ iz susama.

Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignanisezamin i sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica nastanak kancerogenih ćelija.

Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom.

Susam poboljšava delotvornost glibenklamida, lekova za lečenje šećerne bolesti.

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu
Kašičica semenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se semenke izgnječe ili samelju. Samlevene semenke pomešane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.

Od nje mogu da se prave razni slani i slatki prelivi, umaci, namazi. Pomešajte istu količinu tahinija i meda i napravili ste odličan slatki namaz. Humus je čuvena slana varijanta, čiji su glavni činioci naut i tahini. Pozdrav iz makrobiotičke kuhinje i eto ga gomašio.

Sprema se tako da se na suvom tiganju tostiraju susam i morska so u odnosu 9:1 (susam:so), a zatim se u suribačiju (nešto kao avan), avanu ili električnom mlinu za kafu samelju. Gomašio je primer za ravnotežu ulja i minerala i zdraviji način da se jelo posoli. Ali Babina rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom, čija se mahuna rasprsne kada semenke budu sasvim zrele.


Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.